Ταξιδιωτικές οδηγίες

Οι επιβάτες διεθνών πτήσεων με προορισμό την Ελλάδα, μπορούν να δουν συνοπτικά πιο κάτω τους πιο σημαντικούς κανονισμούς εισόδου, αλλά θα πρέπει όλοι οι επιβάτες να ελέγχου για περισσότερες λεπτομέρειες και περιορισμούς:

 • Όλοι οι επιβάτες είναι υποχρεωμένοι να έχουν συμπληρώσει το ηλεκτρονικό έντυπο Passenger Locator Form (PLF) τουλάχιστον 24 ώρες πριν ταξιδέψουν.
 • Όλοι οι επιβάτες, άνω των 12 ετών οφείλουν να πληρούν ΕΝΑ από τα ακόλουθα κριτήρια:
  • Να φέρουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού τεστ (PCR) για COVID-19, έως 72 ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα άφιξης ή έως 48 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης της πτήσης στην περίπτωση που φέρουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ Rapid Antigen για COVID-19.
  • Να είναι κάτοχοι πιστοποιητικού εμβολιασμού.
  • Να φέρουν απόδειξη ανάρρωσης από COVID-19, από δύο έως και εννέα μήνες μετά το θετικό τεστ PCR ή Antigen.
  • Να κατέχουν Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19.

Λόγω της τρέχουσας κατάστασης εμφανίζονται νέοι περιορισμοί κάθε μέρα. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζουν περιορισμούς ταξιδιού, όπως είναι η υποβολή του Passenger Locator Form (PLF), η υποχρέωση σε καραντίνα και η υποχρέωση είτε για τεστ, είτε για πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε για πιστοποιητικό ανάρρωσης από τον COVID-19, είτε να κατέχουν Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19.

Πριν από την πτήση σας, πρέπει να ελέγχετε τακτικά τους κανονισμούς εισόδου στον προορισμό σας. Παρακάτω θα βρείτε συγκεκριμένες οδηγίες ανά χώρα, όπως αυτές μας παραδίδονται από τις Αρμόδιες Αρχές της κάθε χώρας. Λόγω συχνών αλλαγών στις οδηγίες αυτές, συνίσταται στους επιβάτες να επικοινωνήσουν πριν το ταξίδι τους με τα κατά τόπους Προξενεία ή Πρεσβείες ή/και να επισκέπτονται τις επίσημες ιστοσελίδες των Αρμόδιων Αρχών στην χώρα που θέλουν να ταξιδέψουν προκειμένου να είναι πλήρως ενημερωμένοι.

Δεδομένης της κατάστασης που όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε, γίνονται συχνά αλλαγές από τις αρμόδιες αρχές στις αποφάσεις για τους ταξιδιωτικούς προορισμούς.

COVID-19 μέτρα

Διαδικασίες μετακίνησης εντός Ελλάδος
Με ισχύ από τις 14 Μαΐου 2021, όλοι οι επιβάτες πτήσεων εσωτερικού προς νησιωτικούς προορισμούς ΜΟΝΟ, οφείλουν να πληρούν μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις: 

 • να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για COVID-19 και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, που έχει εκδοθεί μέσω της επίσημης ιστοσελίδας. Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό, να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων ημερών (14) τον εμβολιασμό για COVID-19 και να προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου και τον αριθμό των δόσεων.
 • να φέρουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ για COVID-19 με PCR τεστ που έχει πραγματοποιηθεί εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό, μπορούν να προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού τεστ, στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα.
 • να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test) εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού και πιστοποιείται με σχετική βεβαίωση που επιδεικνύεται έντυπα. Η πιστοποίηση του αποτελέσματος θα γίνεται μέσω της δήλωσης βεβαίωσης αποτελέσματος self-test για COVID-19.
 • να φέρουν απόδειξη ανάρρωσης από το COVID-19, που ισχύει δύο μήνες μετά το θετικό τεστ PCR ή Antigen έως 9 μήνες.

Τα ανωτέρω ταξιδιωτικά μέτρα αφορούν ταξίδια εσωτερικού για διαδρομές μόνο από χερσαίες προς νησιωτικές περιοχές. Η αρνητική διάγνωση του ελέγχου με την μέθοδο PCR και rapid test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης έντυπα ή ηλεκτρονικά. Αν οι έλεγχοι αυτοί έχουν διενεργηθεί στην αλλοδαπή και ισχύουν κατά τον χρόνο επιβίβασης των επιβατών στο αεροσκάφος, οι σχετικές βεβαιώσεις γίνονται αποδεκτές υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με τις οποίες επετράπη η είσοδός τους στην Ελλάδα.

Οι ανωτέρω υποχρεώσεις αφορούν ανηλίκους από δώδεκα (12) ετών και άνω.

Επιπλέον πληροφορίες

Οι επιβάτες που αφικνούνται ή αναχωρούν εντός της νυχτερινής απαγόρευσης, και σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου, πρέπει να προσκομίσουν το εισιτήριό τους ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την πτήση τους.

Ποιοι επιβάτες επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα

Προσοχή: Είναι υποχρεωτικό για όλους τους επιβάτες να έχουν συμπληρώσει το Passenger Locator Form (PLF) τουλάχιστον 24 ώρες πριν ταξιδέψουν.

Η είσοδος στην Ελλάδα επιτρέπεται σε επιβάτες:

 • με εθνικότητα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλη της οικογένειάς τους,
 • με εθνικότητα από χώρες εντός Schengen και μέλη της οικογένειάς τους,
 • που είναι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων χωρών: Αλβανία, Αυστραλία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Καναδάς, Λευκορωσία, Μπαχρέιν, Σερβία, Ρωσική Ομοσπονδία, Ισραήλ, Ρουάντα, Κατάρ, Κίνα, Κουβέιτ, Ουκρανία, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Ιαπωνία και Λίβανος
 • Ιατροφαρμακευτικό προσωπικό,
 • επιβάτες με άδεια μακράς παραμονής ή visa από χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης ή χώρες εντός Schengen,
 • πολιτικούς, διπλωμάτες, στρατιωτικό προσωπικό κλπ.,
 • επιβάτες μετ’ επιβίβασης,
 • επιβάτες εκτός χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή χωρών εκτός Schengen, που ταξιδεύουν για ειδικό λόγο και τους έχει δοθεί άδεια από το Ελληνικό Προξενείο.

COVID-19 μέτρα


Όλοι οι επιβάτες, άνω των 12 ετών και ανεξαρτήτου εθνικότητος, διεθνών πτήσεων με προορισμό από το εξωτερικό προς την Ελλάδα οφείλουν να πληρούν ΕΝΑ από τα παρακάτω κριτήρια:

 • Να φέρουν είτε αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού τεστ (PCR) για COVID-19 έως 72 ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα άφιξης είτε έως 48 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης της πτήσης στην περίπτωση που φέρουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ Rapid Antigen για COVID-19. Το πιστοποιητικό πρέπει να είναι στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ιταλικά ή Ρωσικά και να έχει εκδοθεί σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία. Το όνομα του επιβάτη θα πρέπει να αναφέρεται όπως είναι γραμμένο στα ταξιδιωτικά έγγραφα.
  Ή
 • Να είναι κάτοχοι πιστοποιητικού εμβολιασμού. Το πιστοποιητικό πρέπει να είναι στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική, ρωσική γλώσσα, εκδομένο από δημόσια αρχή, υπό τον όρο ότι ο εμβολιασμός ολοκληρώθηκε τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από την άφιξη στην Ελλάδα. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού πρέπει να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του επιβάτη, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου και τον αριθμό των δόσεων.
  Ή
 • Να φέρουν απόδειξη ανάρρωσης από COVID-19 η οποία για να είναι έγκυρη πρέπει να έχουν περάσει δύο έως και εννέα μήνες μετά το θετικό τεστ PCR ή Antigen. Η απόδειξη πρέπει να είναι στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ιταλικά ή Ρωσικά και να είναι σύμφωνη με τη σχετική νομοθεσία.
  Ή
 • Να φέρουν το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή το οποίο να έχει εκδοθεί με βάσει τους κανονισμούς της ΕΕ και να πληροί ένα από τα παρακάτω κριτήρια:
  • Να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους έναντι της COVID-19 με οποιοδήποτε από τα εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια, υπό την προϋπόθεση ότι η τελευταία δόση έχει γίνει τουλάχιστον 14 ημέρες πριν την άφιξή τους στην Ελλάδα.
  • Να φέρουν αποτέλεσμα αρνητικού μοριακού τεστ PCR ή τεστ Antigen (λαμβάνοντας στοματοφαρυγγικό ή ρινοφαρυγγικό επίχρισμα) το οποίο να έχει διεξαχθεί έως 72 ώρες πριν από την άφιξή τους.
  • Να έχουν αναρρώσει από την COVID-19 (έγκυρο για 2 μήνες μετά το τελευταίο θετικό αποτέλεσμα σε PCR ή Antigen τεστ με ισχύ 9 μηνών)

Παρακαλώ σημειώστε πως οι παραπάνω χρονικοί περιορισμοί πρέπει να ακολουθούνται πάντοτε.

Όσον αφορά τους μόνιμους κατοίκους του Μαυροβουνίου, η είσοδος στην Ελλάδα επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι: α) έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό για COVID-19, τουλάχιστον δεκατέσσερις (14) ημέρες πριν από την προγραμματισμένη άφιξη και β) φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) για COVID- 19, που έχει πραγματοποιηθεί με στοματοφαρυγγικό ή ρινοφαρυγγικό επίχρισμα, έως και 72 ώρες πριν από την προγραμματισμένη άφιξη.

Είναι υποχρεωτικό για όλους τους επιβάτες να έχουν συμπληρώσει το Passenger Locator Form (PLF) τουλάχιστον 24 ώρες πριν ταξιδέψουν. 

Όλοι οι επιβάτες μπορεί να υποβληθούν σε τυχαία rapid test COVID-19 κατά την άφιξη. Ο επιβάτης μπορεί να συνεχίσει στον τελικό προορισμό του. Εάν βρεθεί θετικός, υποχρεούται σε καραντίνα 10 ημερών υπό επίβλεψη είτε στο σπίτι, είτε σε καθορισμένη προσωρινή κατοικία που έχει εκχωρηθεί από τις αρμόδιες αρχές. Οι επιβάτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό COVID-19 τουλάχιστον δεκατέσσερις (14) ημέρες πριν την άφιξη και έχουν διαγνωστεί θετικοί σε COVID-19, υποχρεούνται σε καραντίνα για επτά (7) ημέρες. Όλοι οι παραπάνω επιβάτες πρέπει να κάνουν μοριακό τεστ (PCR) για τον COVID-19 την τελευταία ημέρα της καραντίνας τους.

Εξαιρούνται από τις παραπάνω απαιτήσεις:

 • Επιβάτες transit (διεθνείς πτήσεις και δεν φεύγουν από τις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου)
 • Επιβάτες ηλικίας κάτω των δώδεκα (12) ετών.
 • Πλήρωμα

Είναι υποχρεωτικό για όλους τους επιβάτες να έχουν συμπληρώσει το Passenger Locator Form (PLF) τουλάχιστον 24 ώρες πριν ταξιδέψουν.

Απαραίτητα έγγραφα

 

Passenger Locator Form (PLF)

Διαδικασίες πριν την άφιξη επιβατών από το εξωτερικό στην Ελλάδα

 • Όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων με προορισμό την Ελλάδα είτε με απευθείας πτήση από το εξωτερικό είτε με πτήση ανταπόκρισης στην Ελλάδα με τελικό προορισμό πάλι εντός Ελλάδας, υποχρεούνται να έχουν συμπληρώσει το Passenger Locator Form (PLF) τουλάχιστον 24 ώρες πριν ταξιδέψουν.
 • Ενδέχεται να επιβληθεί καταβολή προστίμου από τις Ελληνικές αρχές, αν δεν έχει συμπληρωθεί η φόρμα PLF και δεν θα μπορεί να επιβιβασθεί στην πτήση του.
 • Μετά τη συμπλήρωση, οι επιβάτες θα λάβουν στο email που δήλωσαν ένα QR code το οποίο θα ορίζει αν θα χρειαστεί να υποβληθούν σε τεστ κατά την άφιξή τους ή όχι.
 •   Οι επιβάτες πρέπει να κρατήσουν και να είναι σε θέση να αποδείξουν στις αρχές, τον κωδικό QR που έλαβαν σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή, κατά την άφιξη. Επίσης, το προσωπικό του τμήματος Υγείας, που είναι υπεύθυνο για τη συλλογή PLF, πραγματοποιεί ελέγχους θερμοκρασίας σε όλους τους επιβάτες πριν από την ανάκτηση αποσκευών.
 •  Επείγουσες περιπτώσεις ταξιδιού που μπορεί να πραγματοποιηθούν σε διάστημα λιγότερο των 24 ωρών από την κράτηση, θα εξεταστούν από τις Ελληνικές Αρχές ανά περίπτωση και η αποδοχή ή απόρριψη θα κοινοποιηθεί στους αιτούντες μέσω μηνύματος email. Η αεροπορική εταιρεία είναι υποχρεωμένη να ελέγξει την ύπαρξη τέτοιου είδους επιβεβαίωσης μέσω e-mail, πριν από την αποδοχή επιβατών για επιβίβαση.
 • Η Διαδικασία του PLF αποτελεί μία διαδικασία των Αρμόδιων Αρχών της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Προστασίας του Πολίτη. Για όποιες απορίες σχετικά με τη συμπλήρωσή του και την αποστολή του QR code απευθύνεστε στις Αρμόδιες Αρχές.

Επιπλέον πληροφορίες

Οι επιβάτες που αφικνούνται ή αναχωρούν εντός της νυχτερινής απαγόρευσης, και σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου, πρέπει να προσκομίσουν το εισιτήριό τους ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την πτήση τους.

COVID-19 μέτρα

Όλοι οι επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων των Αιγυπτίων, που ταξιδεύουν στην Αίγυπτο, πρέπει να φέρουν  αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR για COVID-19, το πολύ 72 ώρες πριν από την ώρα αναχώρησης της πτήσης ή πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του COVID-19.

Όλα τα παιδιά, “όλων των εθνικοτήτων”, κάτω των 6 ετών εξαιρούνται από την υποχρέωση για τεστ PCR.

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν από τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Κίνα, την Ταϊλάνδη, τη Βόρεια Αμερική, τη Νότια Αμερική, τον Καναδά και διέρχονται μέσω του Λονδίνου Heathrow, του Παρισιού, της Ρώμης και της Φρανκφούρτης θα μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα τεστ που έχει πραγματοποιηθεί έως 96 ώρες.

Το πιστοποιητικό αποτελέσματος PCR θα γίνει αποδεκτό εάν πληροί τις παρακάτω απαιτήσεις:

 • Πρέπει να είναι σε έντυπη μορφή και να περιλαμβάνει την ώρα και την ημερομηνία λήψης του δείγματος, δηλαδή την ημερομηνία κατά την οποία θα μετρηθούν οι 72 ώρες.
 • Έχει εκδοθεί από διαπιστευμένο εργαστήριο και έχει τη σφραγίδα του εργαστηρίου και δεν περιέχει αλλαγές ή προσθήκες.
 • Πρέπει να έχει εκδοθεί από διαπιστευμένο εργαστήριο και πληροί μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
  • Να έχει σφραγίδα του εργαστηρίου και δεν είναι αλλοιωμένο.
   Ή
  • Να περιέχει κωδικό QR από το διαπιστευμένο εργαστήριο.
 • Υποδεικνύει τον τύπο του δείγματος που ελήφθη.
 • Αποδεικνύει ότι ο τύπος τεστ είναι RT – PCR.
 • Το πιστοποιητικό γίνεται δεκτό στην αραβική ή την αγγλική γλώσσα.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα γίνεται αποδεκτό εάν πληροί τις παρακάτω απαιτήσεις:

 • Εκδίδεται από διαπιστευμένο εργαστήριο στη χώρα έκδοσης.
 • Συνδέεται με έναν κωδικό QR και δεν περιέχει διαγραφή, ακύρωση ή προσθήκη.
 • Έχουν περάσει 14 ημέρες από την ημερομηνία της δεύτερης δόσης για Pfizer / Moderna / AstraZeneca / Sinopharm / Sinovac / Sputnik.
 • Έχουν περάσει 14 ημέρες από την ημερομηνία της πρώτης δόσης των Johnson και Johnson.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των επιβατών με τα ανωτέρω υπάρχει περίπτωση να επιβληθεί πρόστιμο. Επίσης αν κάποιος επιβάτης βγει και ξαναμπεί στη χώρα θα πρέπει να γνωρίζει πως το ίδιο τεστ δεν έχει πλέον ισχύ και θα πρέπει να φέρει νέο αρνητικό τεστ PCR.

 • Οι επιβάτες πρέπει να φορούν μάσκα προσώπου και να διατηρούν τις ενδεδειγμένες αποστάσεις κατά την αποβίβαση-επιβίβαση.
 • Οι επιβάτες πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ένα Public Health Declaration Form στις Αρχές στην Αίγυπτο. Η φόρμα θα τους δοθεί εντός αεροσκάφους από το πλήρωμα καμπίνας.
 • Δεν θα επιτρέπεται η επιβίβαση στο αεροσκάφος σε επιβάτες με θερμοκρασία άνω των 38 βαθμών.

Απαραίτητα έγγραφα

Κατά την άφιξη στην Αίγυπτο:

 • Οι επιβάτες πρέπει να παραδώσουν στις Αρχές συμπληρωμένο το Public Health Declaration Form.
 • Υπάρχει η δυνατότητα για απολύμανση της βαλίτσας στο αεροδρόμιο της Αιγύπτου, με επιπλέον χρέωση για τον επιβάτη που ενδιαφέρεται.

Ποιοι επιβάτες επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα

Η είσοδος στην Αλβανία επιτρέπεται σε όλους τους επιβάτες σύμφωνα με τις γενικές απαιτήσεις εισόδου για την Αλβανία (περιορισμοί διαβατηρίων και VISA).

Απαραίτητα έγγραφα

Κατά την άφιξη, θα μοιραστεί στους επιβάτες για να συμπληρώσουν ένα Health Declaration Form.

COVID – 19 μέτρα

Όλοι οι επιβάτες, μεγαλύτεροι του 1 έτους, που ταξιδεύουν στη Δημοκρατία της Αρμενίας υποχρεούνται να φέρουν ένα από τα παρακάτω:

 • Πιστοποιητικό τεστ PCR COVID-19 με αρνητικό αποτέλεσμα που έγινε τις τελευταίες 72 ώρες
  ή
 • Πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού κατά του COVID-19 με 2 δόσεις και η δεύτερη δόση να έχει γίνει τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από την είσοδο στη χώρα.

Και τα δύο πιστοποιητικά θα πρέπει να είναι στα αρμενικά, στα ρωσικά ή στα αγγλικά, να είναι τυπωμένα σε επίσημο επιστολόχαρτο και θα πρέπει να περιλαμβάνουν τις ακόλουθες πληροφορίες:

 • όλα τα στοιχεία επικοινωνίας του ιατρικού ιδρύματος όπου έγινε το τεστ ή ο εμβολιασμός,
 • το όνομα, το επώνυμο, την ημερομηνία γέννησης και τον αριθμό διαβατηρίου του εξεταζόμενου / εμβολιασμένου επιβάτη,
 • το αποτέλεσμα του τεστ,
 • το όνομα του εμβολίου και τον σειριακό αριθμό του προϊόντος,
 • τις ημερομηνίες της πρώτης και της δεύτερης δοσολογίας, υπογεγραμμένες και με τη σφραγίδα του ιατρικού ιδρύματος․

Οι μη κάτοχοι του σχετικού πιστοποιητικού εμβολιασμού ή του τεστ COVID-19 υπόκεινται σε PCR κατά την άφιξη και σε υποχρεωτική απομόνωση έως ότου ανακοινωθεί το αρνητικό αποτέλεσμα. Τα έξοδα που σχετίζονται με το τεστ PCR θα πρέπει να καλύπτονται από τον επιβάτη.

Ποιοι επιβάτες επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα

H είσοδος στην Αυστρία επιτρέπεται σε:

 • Επιβάτες που είναι πολίτες ή μόνιμοι κάτοικοι των παρακάτω χωρών, και το ταξίδι τους ξεκινάει από αυτές τις χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο.
 • Κατοίκους των χωρών: Αυστραλία, Ισλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία και Βατικανό.

COVID-19 μέτρα

Μέτρα για τις ακόλουθες χώρες: Ανδόρα, Αυστραλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, ΕΛΛΑΔΑ, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μονακό, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Άγιος Μαρίνος, Σιγκαπούρη, Σλοβακία, Σλοβενία, Νότια Κορέα, Ισπανία, Ελβετία ή το Βατικανό:

 • Επιβάτες που φθάνουν από μία από αυτές τις χώρες ΚΑΙ που έχουν πάει σε αυτές τις χώρες ή την Αυστρία τις τελευταίες 10 ημέρες χωρίς εξαίρεση, μπορούν να εισέλθουν στην Αυστρία ελεύθερα με ιατρικό πιστοποιητικό ή αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης (PCR-, LAMP-, TMA-test όχι περισσότερο από Πριν από 72 ώρες ή αντιγόνο πριν από 48 ώρες), ή πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό ανάρρωσης.
 • Εάν δεν μπορεί να παρουσιάσουν κανένα από τα παραπάνω, υποχρεούνται σε τεστ για SARS-CoV-2 εντός 24 ωρών από την είσοδο. Τα έξοδα για το τεστ βαρύνουν τον επιβάτη. Το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ πρέπει να παρουσιάζεται σε ένα σημείο ελέγχου.

Τα ιατρικά πιστοποιητικά, τα αποτελέσματα των τεστ, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και τα πιστοποιητικά ανάρρωσης πρέπει να είναι στα γερμανικά ή στα αγγλικά για να αποδείξουν ότι το άτομο που αναφέρεται στο πιστοποιητικό βρέθηκε αρνητικό για COVID-19 σε τεστ PCR/ LAMP/ TMA ή τεστ αντιγόνου, ή έχει εμβολιαστεί ή έχει αναρρώσει από COVID-19.

Τα αποτελέσματα των τεστ πρέπει να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • το όνομα και το επώνυμο του επιβάτη που έκανε το τεστ
 • ημερομηνία γέννησης
 • ημερομηνία και ώρα δειγματοληψίας
 • αποτέλεσμα του τεστ (θετικό ή αρνητικό)
 • υπογραφή του ατόμου που πραγματοποιεί το τεστ και
 • σφραγίδα του ιδρύματος που εκτελεί το τεστ ή κωδικό QR

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 • Από την 22η ημέρα μετά τον πρώτο εμβολιασμό, και όχι περισσότερο από 3 μήνες πριν, ή
 • Δεύτερος εμβολιασμός, ενώ ο πρώτος εμβολιασμός δεν υπερβαίνει τους 9 μήνες πριν, ή
 • Από την 22η ημέρα μετά τον εμβολιασμό στην περίπτωση εμβολίων για τα οποία έχει προγραμματιστεί μόνο ένας εμβολιασμός, και όχι περισσότερο από 9 μήνες πριν, ή
 • Από τον εμβολιασμό, υπό την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον 21 ημέρες πριν από τον εμβολιασμό, επιβεβαιώθηκε θετικό τεστ PCR/ LAMP/ TMA για SARS-CoV-2 ή απόδειξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων, σύμφωνα με τα οποία ο εμβολιασμός δεν έγινε περισσότερο από 9 μήνες πριν.

Οι ακόλουθοι τύπο εμβολίων είναι αναγνωρισμένοι:

 • Comirnaty από BioNTech and Pfizer (2 δόσεις)
 • COVID-19 Vaccine Moderna (2 δόσεις)
 • Vaxzevria (formerly COVID-19 Vaccine AstraZeneca®) από AstraZeneca (2 δόσεις)
 • COVID-19 Vaccine Janssen® από Johnson & Johnson / Janssen Pharmaceuticals (1 δόση)
 • Sinopharm vaccine από Beijing Bio-Institute of Biological Products (2 δόσεις)
 • Sinovac-CoronaVac vaccine, SARS-CoV-2 Vaccine (Vero Cell), Inactivated (2 δόσεις)

Οι επιβάτες των ακόλουθων κατηγοριών:

 • Ανθρωπιστικές δυνάμεις.
 • Επιβάτες που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς σκοπούς.
 • Συνοδός για ιατρικούς λόγους κατά την είσοδο.
 • Επιβάτες με σκοπό την άσκηση υποχρεωτικών δικαστικών θεμάτων ή που ταξιδεύουν για επίσημους υπηρεσιακούς λόγους.
 • Αλλοδαποί, εάν έχουν ταυτότητα με φωτογραφία σύμφωνα με την §95 της αστυνομικής πράξης του αλλοδαπού 2005 (διαπιστευμένοι διπλωμάτες). Μπορούν να εισέλθουν στη χώρα με πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό ανάρρωσης, αποτέλεσμα τεστ ή ιατρικό πιστοποιητικό. Εάν το ιατρικό πιστοποιητικό ή το αποτέλεσμα του τεστ δεν μπορεί να προσκομιστεί, υποχρεούνται να ξεκινήσουν αμέσως καραντίνα διάρκειας 10 ημερών. Εάν κάνουν μοριακό τεστ ή τεστ αντιγόνου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου για το SARS-CoV-2 και είναι αρνητικό, η καραντίνα θεωρείται ότι έχει λήξει. Για την έξοδο από την Αυστρία, η καραντίνα μπορεί να τερματιστεί πρόωρα μετά από λιγότερο από δέκα ημέρες.

Οι ακόλουθοι επιβάτες δεν χρειάζεται να παρουσιάσουν τεστ COVID-19, ούτε πρέπει να ξεκινήσουν καραντίνα:

 • Επιβάτες transit ή επιβάτες διαμετακόμισης μέσω Αυστρίας χωρίς ενδιάμεση στάση, κάτι που συμβαίνει επίσης με μόνο ουσιαστικές διακοπές και εάν είναι εγγυημένη η αναχώρηση
 • Πλήρωμα

Επιπλέον εξαιρέσεις και λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες εδώ.

Απαραίτητα έγγραφα

Οι επιβάτες που εισέρχονται στην Αυστρία από αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δεν είναι υποχρεωτικό να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής, γνωστή ως pre-travel clearance (PTC), εάν έχουν παρουσιάσει πριν από την αναχώρηση μία από τις προϋποθέσεις εισόδου (Ιατρικό πιστοποιητικό, τεστ COVID-19,  αποδεικτικό εμβολιασμού, αποδεικτικό ανάρρωσης).

Οι επιβάτες που έχουν πραγματοποιήσει ή θα πραγματοποιήσουν τεστ κατά της COVID-19 μετά την άφιξή τους στην Αυστρία πρέπει να συμπληρώσουν εκ των προτέρων το έντυπο pre-travel clearance (PTC).

Το αποδεικτικό της φόρμας θα μπορεί να είναι σε έντυπη ή σε ψηφιακή μορφή. Αυτό σημαίνει ότι ο επιβάτης μπορεί να δείξει τον κωδικό QR σε κινητές συσκευές, όπως smartphone.

Κατά την άφιξή τους στην Αυστρία, όλοι οι επιβάτες πρέπει να παρουσιάσουν στις αυστριακές αρχές την ηλεκτρονική τους επιβεβαίωση εγγραφής (τυπωμένη, είτε ηλεκτρονικά) μαζί με τα ταξιδωτικά τους έγγραφα (διαβατήριο/ταυτότητα).

Επιπλέον πληροφορίες

Ποιοι επιβάτες επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα

H είσοδος στο Βέλγιο επιτρέπεται σε επιβάτες:

 • από χώρα της Ε.Ε. ή Σένγκεν,
 • με εθνικότητα από Ανδόρα, Μονακό, Σαν Μαρίνο, Σερβία, Βατικανό,
 • με εθνικότητα από Αυστραλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Ρουάντα,
 • με VISA τύπου C που έχει εκδοθεί μετά τις 18 Μαρτίου 2020 από το Βέλγιο,
 • σε υπηρεσία Διπλωματικών ή Προξενικών Αρχών ή με ειδικό διαβατήριο που ταξιδεύει για υπηρεσιακούς λόγους,
 • με άδεια μακράς διαμονής ή VISA τύπου D που έχει εκδοθεί από χώρα ΕΕ ή Σένγκεν.

COVID-19 μέτρα

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν από χώρες που έχουν χαρακτηριστεί ως πράσινες και πορτοκαλί όπως η Ελλάδα, δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε τεστ πριν από την αναχώρηση ή να παραμείνουν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους στο Βέλγιο.
Συνιστάται στους επιβάτες να ελέγχουν συχνά την τρέχουσα κατάσταση της κατηγοριοποίησης των χωρών διότι μεταβάλλεται συχνά.

 

Απαραίτητα έγγραφα

Όλοι οι επιβάτες που επιστρέφουν στο Βέλγιο είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώσουν το Passenger Locator Form (PLF) 48 ώρες πριν από την άφιξή τους στο Βέλγιο. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του PLF ή που το συμπλήρωσαν με παραπλανητικές ή ελλιπείς πληροφορίες δε θα τους επιτρέπεται η είσοδος στο Βέλγιο και θα τους επιβληθεί πρόστιμο. Το PLF είναι υποχρεωτικό για όλους τους επιβάτες που έχουν φύγει από το Βέλγιο για περισσότερες από 48 ώρες. Μόνο οι επιβάτες που δεν μπορούν τεχνικά να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα θα τους επιτρέπεται να χρησιμοποιούν έντυπη μορφή.

Μετά την υποβολή του εντύπου PLF, οι επιβάτες θα λάβουν μια απόδειξη με κωδικό QR μέσω e-mail. Η ηλεκτρονική φόρμα περιέχει ένα υποχρεωτικό ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης κινδύνου μόλυνσης από COVID-19.

Με βάση τις απαντήσεις που δίνουν οι επιβάτες και τη κατηγορία της χώρας από την οποία αναχωρούν, η φόρμα θα προσδιορίσει εάν θεωρούνται ως επαφή υψηλού κινδύνου.

 • Εάν οι επιβάτες λάβουν μήνυμα, θεωρούνται επαφή υψηλού κινδύνου. Υποχρεούνται σε καραντίνα και να κάνουν τεστ τη 1η ημέρα και την 7η ημέρα της καραντίνας.
 • Τι γίνεται αν οι επιβάτες δεν λάβουν μήνυμα; Δεν υποχρεούνται σε καραντίνα.

Οι επιβάτες πρέπει να επιδείξουν την απόδειξη με τον κωδικό QR κατά την αναχώρηση και κατά τον συνοριακό έλεγχο κατά την άφιξή τους.

Επιπλέον πληροφορίες

Δεν υπάρχουν περιορισμοί λόγω COVID-19 μέχρι νεoτέρας.

Ποιοι επιβάτες επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα

H είσοδος στην Βουλγαρία επιτρέπεται στους κάτωθι:

 • Βούλγαροι πολίτες,
 • πολίτες κρατών μελών της ΕΕ και της συμφωνίας Σένγκεν καθώς και πολίτες από: Άγιο Μαρίνο, Ανδόρα, Μονακό, Βατικανό και τα μέλη της οικογένειάς τους, και πρόσωπα που βρίσκονται σε πραγματική συμβίωση μαζί τους,
 • πολίτες από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γεωργία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρουάντα, τη Δημοκρατία της Κορέας, την Ταϊλάνδη, την Τυνησία, την Ουρουγουάη, τα ΗΑΕ, την Ουκρανία, τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, τη Σερβία, την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, τη Μολδαβία, το Ισραήλ, το Κουβέιτ, τη Λευκορωσία και την Τουρκία,
 • επιβάτες που κατέχουν Βουλγαρική άδεια μόνιμης ή μακροχρόνιας διαμονής και τα μέλη της οικογένειάς τους και άτομα που κατέχουν Βουλγαρική βίζα μακράς διαμονής τύπου Δ,
 • πρόσωπα που έχουν νόμιμη διαμονή σε κράτη μέλη της ΕΕ, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία, τα κράτη της συμφωνίας Σένγκεν, τον Άγιο Μαρίνο, την Ανδόρα, το Μονακό και το Βατικανό και τα μέλη της οικογένειάς τους.

COVID-19 μέτρα

Όλοι οι επιβάτες που φτάνουν στη Βουλγαρία μπορούν να ταξιδέψουν παρουσιάζοντας ένα από τα ακόλουθα έγγραφα:

 • αρνητικό πιστοποιητικό τεστ PCR για COVID-19 που πραγματοποιήθηκε το πολύ 72 ώρες πριν από την άφιξη, σε λατινικούς χαρακτήρες ή
 • αρνητικό πιστοποιητικό τεστ Rapid antigen COVID-19 που πραγματοποιήθηκε το πολύ 48 ώρες πριν την άφιξη, σε λατινικούς χαρακτήρες ή
 • θετικό PCR τεστ ή Rapid antigen για COVID-19 που πραγματοποιήθηκε τουλάχιστον 15 ημέρες και το πολύ 180 ημέρες πριν από την άφιξη ή
 • πιστοποιητικό εμβολιασμού COVID-19 που δηλώνει ότι ολοκλήρωσαν το εμβόλιο τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από την άφιξη.

Αποδεκτά εμβόλια: AstraZeneca (Vaxzevria), AZD1222 (SK Bioscience Co Ltd.), Covieshield, Janssen, Moderna, Pfizer-BioNTech, Sinopharm, Sinovac και Sputnik V

Το πιστοποιητικό τεστ PCR πρέπει να αναφέρει τα ακόλουθα:

 • Όνομα και διεύθυνση (στα Λατινικά)
 • Στοιχεία επικοινωνίας του επιβάτη και
 • Ημερομηνία και ώρα του τεστ

Βούλγαροι πολίτες και άτομα με το καθεστώς μόνιμης, μακροχρόνιας ή μακροχρόνιας διαμονής στη χώρα και μέλη των οικογενειών τους που δεν φέρουν αρνητικό πιστοποιητικό τεστ COVID-19 ή πιστοποιητικό εμβολιασμού πριν από την είσοδο στη χώρα θα τίθενται σε καραντίνα για περίοδο 10 ημερών. Η καραντίνα μπορεί να τερματιστεί με την παρουσίαση πιστοποιητικού αρνητικού αποτελέσματος τεστ PCR που πραγματοποιήθηκε εντός 24 ωρών από την είσοδο.

Επιπλέον πληροφορίες

Ποιοι επιβάτες επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα

 • Οι υπήκοοι της Γαλλίας, οι σύζυγοι και τα παιδιά τους.
 • Υπήκοοι μέλοι του ΕΟΧ ή κράτους Σένγκεν
 • Επιβάτες με άδεια διαμονής που έχει εκδοθεί από τη Γαλλία.
 • Επιβάτες με άδεια διαμονής που εκδίδεται από την Ανδόρα, το Μονακό, τον Άγιο Μαρίνο, την Ελβετία, το Βατικανό ή ένα κράτος μέλος του ΕΟΧ.
 • Βρετανοί υπήκοοι που είναι δικαιούχοι της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας, και τα μέλη της οικογένειάς τους.
 • Επαγγελματίες υγείας και ερευνητές που σχετίζονται με τον COVID-19.
 • Προσωπικό διπλωματικών και προξενικών αποστολών και διεθνών οργανισμών που εδρεύουν ή έχουν γραφείο στη Γαλλία, τους συζύγους και τα παιδιά τους.
 • Φοιτητές.
 • Εμπορικοί ναυτικοί.
 • Επιβάτες με Laissez-Passer.
 • Υπήκοοι και κάτοικοι από την Αυστραλία, την Ιαπωνία, το Ισραήλ, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Κορέα, τη Σιγκαπούρη.

COVID-19 μέτρα

Οι επιβάτες που φθάνουν στη Γαλλία από μια χώρα που χαρακτηρίζεται ως «πράσινη» (όπως ΕΕ, Σένγκεν, Λίβανος, Ισραήλ, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα) μπορούν να εισέλθουν χωρίς να απαιτείται απόδειξη του σκοπού εισόδου τους, να υποβληθούν σε πολλαπλά τεστ ή να μπουν σε καραντίνα.

Επιπρόσθετα, επιβάτες ηλικίας άνω των 11 ετών που αναχωρούν από χώρα που χαρακτηρίζεται ως «πράσινη»  (όπως η Ελλάδα) μπορούν να εισέλθουν εάν φέρουν είτε:

 • Απόδειξη εμβολιασμού. Αποδεκτά εμβόλια είναι αυτά που αναγνωρίζονται από τον EMA (Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson) και για να πιστοποιηθεί ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, θα πρέπει να έχουν περάσει:
  • 2 εβδομάδες μετά τη 2η δόση για εμβόλια 2 δόσεων (Pfizer, Moderna, AstraZeneca)
  • 4 εβδομάδες μετά τη δόση για εμβόλια με μία μόνο ένεση (Johnson & Johnson).

  Ή

 • Αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου που πραγματοποιήθηκε λιγότερο από 72 ώρες πριν από την πτήση.

Εξαιρέσεις από την υποχρέωση τεστ COVID-19:

 • Επιβάτες ηλικίας κάτω των 11 ετών.
 • Μέλη πληρώματος.
 • Μέλη αντιπροσωπείας σε επίσημη αποστολή ή προσωπικό διπλωματικής αποστολής ή προσωπικό διεθνούς οργανισμού με έδρα ή γραφεία στη Γαλλία, καθώς και τον σύζυγο και τα παιδιά τους.
 • Επιβάτες που παρουσιάζουν άδεια που εκδίδεται από τη γαλλική πρεσβεία ή τα γαλλικά προξενεία.
 • Επιβάτες transit που δεν εισέρχονται στη Γαλλία.

Αφίξεις από πορτοκαλί χώρες

 • Οι επιβάτες που εμβολιάζονται κατά του COVID-19 με ένα από τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) υποχρεούνται μόνο να φέρουν τεστ PCR που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες 72 ώρες ή τεστ αντιγόνου που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες 48 ώρες κατά την άφιξή τους στη Γαλλία.
 • Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάσουν επιτακτικό σκοπό εισόδου, να παρουσιάσουν τεστ PCR που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες 72 ώρες ή τεστ αντιγόνου που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες 48 ώρες πριν φτάσουν στη Γαλλία και να υποβληθούν σε τεστ αντιγόνου κατά την άφιξή τους στη Γαλλία. Είναι επίσης υποχρεωμένοι να υποβληθούν σε απομόνωση για περίοδο επτά ημερών.

Αφίξεις από κόκκινες χώρες
Οι επιβάτες από αυτές τις χώρες, τόσο εμβολιασμένοι όσο και μη εμβολιασμένοι, πρέπει να παρουσιάσουν επιτακτικό σκοπό εισόδου, τα αποτελέσματα τεστ PCR ή Antigen test που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες, καθώς και να υποβληθούν σε τυχαίες τεστ αντιγόνων κατά την άφιξη στη Γαλλία.

Όσοι εμβολιάστηκαν, ωστόσο, πρέπει να απομονωθούν για επτά ημέρες, ενώ όσοι δεν εμβολιάζονται υπόκεινται στην υποχρεωτική απομόνωση δέκα ημερών που ελέγχεται από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Απαραίτητα έγγραφα

Οι επιβάτες θα πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα sworn declaration δηλώνοντας ότι δεν εμφανίζουν σημάδια COVID-19 και γνωρίζουν ότι δεν έχουν έρθει σε επαφή με κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 τις τελευταίες 14 ημέρες πριν ταξιδέψουν στη Γαλλία.

Επιπλέον, οι επιβάτες πρέπει να συμπληρώσουν τις παρακάτω δηλώσεις ανάλογα με την ηλικία τους:

Το έντυπο «Passenger Locator Form» διανέμεται επίσης στο αεροσκάφος και όλοι οι επιβάτες πρέπει να το συμπληρώσουν.

Επιπλέον πληροφορίες

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στις παρακάτω σελίδες:

Ποιοι επιβάτες επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα

 • Υπήκοοι κρατών μελών του ΕΟΧ και της Ελβετίας,
 • Βρετανοί υπήκοοι,
 • επιβάτες που φτάνουν από: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία (Δημοκρατία), Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία , Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία ή Ηνωμένο Βασίλειο,
 • μέλη οικογένειας των υπηκόων των κρατών μελών του ΕΟΧ και της Ελβετίας,
 • μέλη οικογένειας Βρετανών υπηκόων,
 • επιβάτες με άδεια διαμονής που εκδίδεται από κράτος μέλος του ΕΟΧ ή την Ελβετία,
 • επιβάτες με μακροχρόνια θεώρηση που εκδίδεται από κράτος μέλος του ΕΟΧ ή την Ελβετία,
 • επιβάτες με θεώρηση που εκδόθηκε από τη Γερμανία μετά τις 17 Μαρτίου 2020,
 • κάτοικοι Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας, Σιγκαπούρης και Ταϊλάνδης. Πρέπει να ζούσαν στη χώρα διαμονής για τουλάχιστον 6 μήνες.

Τα ταξιδιωτικά μέτρα περιορισμού ισχύουν για όλα τα μη σημαντικά ταξίδια από τρίτες χώρες προς τη Γερμανία.

Δυνατότητα εισόδου θα δοθεί σε επιβάτες από όλες τις τρίτες χώρες, οι οποίοι έχουν σημαντικό λόγο για ταξίδια.

COVID-19 μέτρα

Όλοι οι επιβάτες, άνω των έξι (6) ετών που ταξιδεύουν στη Γερμανία, υποχρεούνται να φέρουν ένα από τα ακόλουθα έγγραφα πριν από την επιβίβαση, ανεξάρτητα από την κατηγορία που ανήκει η χώρα προέλευσης τους.

1. COVID-19 Test 

 • Antigen test: το δείγμα θα πρέπει να έχει ληφθεί τις τελευταίες 48 ώρες πριν την είσοδο Ή
 • PCR -/LAMP-/TMA- test: το δείγμα θα πρέπει να έχει ληφθεί τις τελευταίες 72 ώρες πριν την είσοδο.

Το αποτέλεσμα του τεστ πρέπει να είναι διαθέσιμο σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, σε κάθε περίπτωση στα γερμανικά, αγγλικά ή γαλλικά. Ο επιβάτης θα πρέπει να διατηρήσει το αποτέλεσμα του τεστ πρέπει για τουλάχιστον 10 (δέκα) ημέρες μετά την είσοδο.

Τα rapid test αντιγόνων γίνονται αποδεκτά μόνο εάν πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια που συνιστά ο ΠΟΥ. Αυτά περιλαμβάνουν τεστ που, σε σύγκριση με τα τεστ PCR, επιτυγχάνουν ≥80% ευαισθησία και ≥97% ακρίβεια (≥80% sensitivity and ≥97% specificity).

Τα τεστ αντισωμάτων ΔΕΝ επιτρέπονται.

2. Απόδειξη πως έχουν νοσήσει (ψηφιακή ή εκτυπωμένη): θετικό τεστ PCR / LAMP / TMA που εκδόθηκε μεταξύ 28 ημερών και 6 μηνών πριν από την είσοδο.

3. Πιστοποιητικό εμβολιασμού (ψηφιακή ή έντυπη): Ολοκληρωμένος εμβολιασμός, θεωρείται όταν η τελική δόση έχει δοθεί πριν από 14 ημέρες. Εγκεκριμένοι τύποι εμβολίων: Pfizer, Johnson & Johnson, Moderna, AstraZeneca.

Επιβάτες transit: 

Όλα τα μέτρα COVID-19, όπως οι υποχρεώσεις εγγραφής και το τεστ ή απόδειξη εμβολιασμού ή απόδειξη ανάρρωσης, καθώς και η απαγόρευση μεταφοράς, εάν ισχύει, θα ισχύουν επίσης και για τους επιβάτες transit.

Από τις 20/06/2021 η Ελλάδα δεν θεωρείται περιοχή κινδύνου (risk areas).

Έτσι, δύο σημαντικές αλλαγές ισχύουν για τους επιβάτες που ταξιδεύουν στη Γερμανία από την Ελλάδα.

 • Δεν υποχρεούνται σε καραντίνα κατά την άφιξη.
 • Δεν υποχρεούνται να έχουν εγγραφεί ηλεκτρονικά πριν από την είσοδο.

Επιπλέον πληροφορίες

COVID-19 μέτρα

Κανόνες εισόδου για τους εμβολιασμένους επιβάτες για COVID-19
Οι πολίτες όλων των χωρών που ταξιδεύουν αεροπορικώς από οποιαδήποτε χώρα μπορούν να εισέλθουν στη Γεωργία εάν παρουσιάσουν το έγγραφο που επιβεβαιώνει και τις δύο δόσεις οποιουδήποτε εμβολιασμού COVID-19 στα συνοριακά σημεία ελέγχου της Γεωργίας.

Κανόνες εισόδου για μη εμβολιασμένους επισκέπτες για COVID-19

Γεωργιανοί υπήκοοι:

 • Γεωργιανοί υπήκοοι που παρουσιάζουν το αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR εντός 72 ωρών πριν εισέλθουν στη χώρα, θα υποβληθούν είτε σε αυτο-απομόνωση 8 ημερών είτε σε προαιρετική εξέταση PCR με δικά τους έξοδα την 3η ημέρα της παραμονής τους στη Γεωργία.
 • Εάν ο Γεωργιανός υπήκοος δεν καταθέσει το έγγραφο που επιβεβαιώνει την εξέταση PCR, θα τεθεί σε απομόνωση για 8 ημέρες
 • Όλα τα άτομα που έχουν ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας τις τελευταίες 14 ημέρες θα τοποθετηθούν σε υποχρεωτική καραντίνα για 12 ημέρες.

Αλλοδαποί:
Οι πολίτες και οι κάτοχοι άδειας διαμονής των ακόλουθων κρατών μπορούν να εισέλθουν στη Γεωργία αεροπορικώς υπό τους όρους που αναφέρονται παρακάτω:

Κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κράτος του Ισραήλ, Ελβετική Συνομοσπονδία, Βασίλειο της Νορβηγίας, Ηνωμένες πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, Πολιτεία του Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βασίλειο του Μπαχρέιν, Δημοκρατία της Τουρκίας, Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν, Δημοκρατία της Αρμενίας, Ουκρανία, Δημοκρατία της Λευκορωσίας, Δημοκρατία του Καζακστάν, Ρωσική Ομοσπονδία, Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν, Δημοκρατία του Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Δημοκρατία του Κιργιζιστάν, Καναδάς, Ιαπωνία, Κουβέιτ, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, Δημοκρατία της Κορέας, Δημοκρατία της Μολδαβίας και το Σουλτανάτο του Ομάν, Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου, Πριγκιπάτο του Μονακό, Δημοκρατία της Σερβίας, Δημοκρατία της Ισλανδίας, Πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν, Μαυροβούνιο, Πριγκιπάτο της Ανδόρας, Δημοκρατία της Αλβανίας, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Για να εισέλθουν στη Γεωργία, πρέπει να πληρούν τους ακόλουθους όρους:

 • Στο συνοριακό σημείο ελέγχου της Γεωργίας πρέπει να παρουσιάσουν πιστοποιητικό εξέτασης PCR που διενεργήθηκε 72 ώρες πριν από το ταξίδι στη Γεωργία.
 • Την 3η ημέρα της διαμονής τους, υποχρεούνται να υποβληθούν σε εξέταση PCR με δικά τους έξοδα.
 • Πριν από τη διέλευση των κρατικών συνόρων, πρέπει να συμπληρώσουν την ειδική φόρμα αίτησης, αναφέροντας το ιστορικό ταξιδιού των τελευταίων 14 ημερών, στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση, αριθμός τηλεφώνου, email κ.λπ.).
 • Οι επιβάτες που ταξιδεύουν στη Γεωργία και έχουν εμβολιαστεί πλήρως,δεν υποχρεούνται πλέον να συμπληρώσουν την ειδική φόρμα αίτησης.
 • Όλα τα άτομα που έχουν ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας τις τελευταίες 14 ημέρες θα τοποθετηθούν σε υποχρεωτική καραντίνα για 12 ημέρες κατά την είσοδο. Σε αυτήν την περίπτωση, η υποχρέωση παρουσίασης αρνητικού αποτελέσματος τεστ PCR στα σύνορα καθώς και η εξέταση PCR την 3η ημέρα διαμονής θα παραιτηθούν.

Το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ πρέπει να είναι στα Αγγλικά ή στα Γεωργιανά.
Σε περίπτωση απουσίας του αρνητικού αποτελέσματος τεστ COVID, δε θα επιτρέπεται η επιβίβαση.
Οι διπλωμάτες και τα μέλη της οικογένειάς τους, τα μέλη του προσωπικού των διπλωματικών αποστολών, οι πρόξενοι και οι αντιπροσωπείες διεθνών οργανισμών διαπιστευμένων στη Γεωργία και τα μέλη της οικογένειάς τους δεν υπόκεινται σε περιορισμούς εισόδου κατά την άφιξη στη Γεωργία (όπως το τεστ COVID-19 κ.λπ.).

Επιπλέον πληροφορίες

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων της Γεωργίας.

Ποιοι επιβάτες επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα

 • Δανοί πολίτες και τα μέλη της οικογένειάς τους
 • Πολίτες χωρών της ΕΕ και Σένγκεν μαζί με τα μέλη της οικογένειάς τους με άδεια κατοίκου της Δανίας
 • Υπήκοοι τρίτων χωρών που διαμένουν στη Δανία με άδεια διαμονής
 • Κάτοικοι Αυστραλίας, Ιαπωνίας, Νέας Ζηλανδίας, Σιγκαπούρης, Νότιας Κορέας και Ταϊλάνδης

Οι πολίτες χωρών και περιοχών της ΕΕ και του Σένγκεν που χαρακτηρίζονται ως πορτοκαλί (όπως η ΕΛΛΑΔΑ) μπορούν να ταξιδέψουν στη Δανία χωρίς «αξιόλογο σκοπό εισόδου», καθώς η υποχρέωση για αξιόλογο σκοπό καταργείται για όλους τους πολίτες σε πορτοκαλί χώρες της ΕΕ και του Σένγκεν. Αυτό σημαίνει ότι οι τουρίστες από χώρες της ΕΕ και του Σένγκεν θα μπορούν να εισέλθουν. Οι επιβάτες θα συνεχίσουν να υπόκεινται σε τεστ μετά την είσοδο και στην υποχρέωση απομόνωσης, εκτός εάν έχουν εμβολιαστεί ή αν έχουν μολυνθεί προηγουμένως.

Οι κάτοικοι άλλων χωρών, που χαρακτηρίζονται ως απαγορευμένες, θα μπορούν να εισέλθουν μόνο αν έχουν «αξιόλογο σκοπό εισόδου». Ο «αξιόλογος σκοπός» της εισόδου καλύπτει μόνο εργαζόμενους στη Δανία, συνεπώς οι συναντήσεις για λόγους εργασίας δεν θα γίνονται πλέον αποδεκτές ως «αξιόλογος σκοπός».

COVID-19 μέτρα

COVID-19 τεστ πριν την επιβίβαση

Όλοι οι επιβάτες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ για COVID-19 που έχει πραγματοποιηθεί τις τελευταίες 48 ώρες πριν από την επιβίβαση στο αεροσκάφος.

Απαιτήσεις του πιστοποιητικού τεστ COVID-19:

 • Τα τεστ PCR και τεστ ανίχνευσης αντιγόνων γίνονται αποδεκτά αλλά όχι τα τεστ αντισωμάτων.
 • Γλώσσες: Δανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισλανδικά, Ιταλικά, Νορβηγικά, Ισπανικά ή Σουηδικά.
 • Πρέπει να αναφέρεται σαφώς το πλήρες όνομα του εξεταζόμενου, ο χρόνος του τεστ και ο εκδότης του πιστοποιητικού του τεστ.

Οι επιβάτες transit που ταξιδεύουν μέσω της Δανίας, πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ COVID-19, το οποίο θα έχει πραγματοποιηθεί τις τελευταίες 48 ώρες πριν εισέλθουν στη Δανία. Αυτό ισχύει επίσης για τους αλλοδαπούς ταξιδιώτες που συνήθως διαμένουν σε συνοριακή περιοχή και θέλουν να διέλθουν μέσω της Δανίας. Εάν οι επιβάτες διέρχονται μέσω της Δανίας, αλλά δεν εισέρχονται στη Δανία, για παράδειγμα εάν φτάνουν στο αεροδρόμιο και δεν εγκαταλείπουν την περιοχή transit, δεν απαιτείται να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ COVID-19 κατά την άφιξη στη Δανία. Σε περίπτωση που οι επιβάτες ταξιδεύουν με τελικό προορισμό τη Δανία με στάσεις σε ένα ή περισσότερα αεροδρόμια, το τεστ μπορεί να πραγματοποιηθεί έως και 48 ώρες πριν από την επιβίβαση στην πρώτη πτήση.

Εξαιρέσεις από την υποχρέωση παρουσίασης αρνητικού τεστ COVID-19:

 • Παιδιά έως και ηλικίας 15 ετών.
 • Οι επιβάτες που είχαν μολυνθεί με COVID-19 τις τελευταίες 14 έως 180 ημέρες θεωρούνται ό,τι έχουν αποκτήσει ανοσία και απαλλάσσονται από την υποχρέωση για τεστ πριν επιβιβαστούν στο αεροσκάφος. Πρέπει να είναι σε θέση να παρουσιάσουν απόδειξη για θετικό τεστ PCR, και το τεστ αντιγόνου δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί ως τεκμηρίωση για προηγούμενη λοίμωξη.
 • Οι αλλοδαποί που εισέρχονται στη Δανία ως μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους (είτε είναι εντός ή εκτός υπηρεσίας) αφού έχουν εκτελέσει τη δουλειά τους ή έχουν αναλάβει τέτοια δραστηριότητα στο εξωτερικό και βρίσκονται σε διαμετακόμιση.

COVID-19 τεστ κατά την άφιξη – πριν την έξοδο από το αεροδρόμιο

Όλοι οι επιβάτες που φθάνουν στα αεροδρόμια της Δανίας, ανεξαρτήτως εθνικότητας, πρέπει να πραγματοποιούν τεστ ανίχνευσης αντιγόνων για COVID-19 (Rapid test) πριν φύγουν από το αεροδρόμιο. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του τεστ, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στη Δανία πρέπει να απομονωθούν για 10 ημέρες μετά την είσοδό τους. Αυτά τα μέτρα είναι συμπληρωματικά στους ήδη ισχύοντες περιορισμούς εισόδου.

Εξαιρέσεις:

 • Παιδιά κάτω των 15 ετών
 • Πληρώματα
 • Οι επιβάτες που είχαν μολυνθεί με COVID-19 τις τελευταίες 14 έως 180 ημέρες θεωρούνται ό,τι έχουν αποκτήσει ανοσία και απαλλάσσονται από την υποχρέωση για τεστ πριν επιβιβαστούν στο αεροσκάφος. Πρέπει να είναι σε θέση να παρουσιάσουν απόδειξη για θετικό τεστ PCR, και το τεστ αντιγόνου δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί ως τεκμηρίωση για προηγούμενη λοίμωξη.
 • Επιβάτες transit που δεν εισέρχονται στη Δανία
 • Επιβάτες που, για ιατρικούς λόγους, δεν πρέπει να κάνουν τεστ αντιγόνου για το COVID-19
 • Οι επιβάτες transit με αεροπορικό ταξίδι, που μπορούν να αποδείξουν το ταξίδι, μετά από την Κοπεγχάγη (με την κάρτα επιβίβασης) εξαιρούνται από αυτόν τον κανόνα.

Εμβολιασμένοι επιβάτες

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν από κίτρινες ή πορτοκαλί χώρες (η Ελλάδα χαρακτηρίζεται επί του παρόντος ως πορτοκαλί) στη Δανία και οι οποίοι παρουσιάζουν απόδειξη ολοκληρωμένου εμβολιασμού που έχει εκδοθεί σε χώρα ΕΕ ή Σένγκεν εξαιρούνται από την υποχρέωση τεστ.

Το εμβόλιο που χρησιμοποιείται πρέπει να έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και η ημερομηνία του τελικού εμβολιασμού πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο εβδομάδες και το πολύ 180 ημέρες πριν από την ώρα αναχώρησης.

Για επιβάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ή φτάνουν από μια κόκκινη χώρα της ΕΕ ή από χώρα εκτός της ΕΕ/Σένγκεν, η απαίτηση για τεστ πριν από την είσοδο καθώς και κατά την είσοδο στη Δανία εξακολουθεί να ισχύει όπως περιγράφεται παραπάνω.

Πλήρως εμβολιασμένοι επιβάτες που κατοικούν σε χώρες της ΕΕ και Σένγκεν και έχουν απόδειξη για ολοκληρωμένο εμβολιασμό που έχει εκδοθεί σε χώρα της ΕΕ και του Σένγκεν εξαιρούνται από τεστ πριν και μετά την είσοδο στη Δανία. Εξαιρούνται επίσης από την υποχρέωση για απομόνωση μετά την είσοδο στη Δανία.

Επιπλέον πρέπει να πληρούνται τα παρακάτω σχετικά με τον εμβολιασμό:

 • Οι επιβάτες πρέπει να είναι μόνιμοι κάτοικοι χώρας ΕΕ ή Σένγκεν και να έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό σε χώρα ΕΕ ή Σένγκεν
 • Δεν επιτρέπεται η είσοδος επιβατών από περιοχές και χώρες, οι οποίες είναι κόκκινες κατά την είσοδο.
 • Προκειμένου να εξαιρεθούν οι επιβάτες από την υποχρέωση για τεστ πριν από την επιβίβαση, υποχρεούνται να φέρουν απόδειξη ολοκλήρωσης του εμβολιασμού σε χώρα της ΕΕ ή του Σένγκεν.

Οι ακόλουθες πληροφορίες πρέπει να εμφανίζονται στο πιστοποιητικό εμβολιασμού:

 • Όνομα
 • Ημερομηνία γέννησης
 • Στόχος ασθένειας / “εμβολιασμός κατά”
 • Όνομα εμβολίου
 • Κατάσταση εμβολιασμού
 •  Ισχύουσα ημερομηνία και ώρα για τον 1ο και 2ο εμβολιασμό (για τύπους εμβολίου όπου απαιτούνται 2 δόσεις)

Επιπλέον πληροφορίες

Ποιοι επιβάτες επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα

Επιτρέπεται η είσοδος σε:

 • Επιβάτες με εθνικότητα ή άδεια διαμονής από την Ελβετία και το Λιχτενστάιν
 • Επιβάτες με εθνικότητα χωρών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα μέλη της οικογένειάς τους
 • Επιβάτες με εθνικότητα από την Αγγλία και τα μέλη της οικογένειάς τους
 • Επιβάτες με εθνικότητα χωρών εντός Schengen
 • Επιβάτες με εθνικότητα χωρών εντός Schengen που επιστρέφουν απευθείας μέσω της Ελβετίας στη χώρα διαμονής τους
 • Επιβάτες με θεώρηση D (D Visa) που έχει εκδοθεί από την Ελβετία
 • Επιβάτες με θεώρηση Schengen C (Schengen C Visa) που έχει εκδοθεί από την Ελβετία μετά τις 16/03/2020

COVID-19 μέτρα


Όλοι οι επιβάτες που φθάνουν στην Ελβετία, πρέπει να παρουσιάσουν COVID-19 PCR test που να έχει πραγματοποιηθεί τις τελευταίες 72 ώρες ή Rapid Antigen test που να έχει πραγματοποιηθεί τις τελευταίες 24 ώρες.  

Το αποτέλεσμα του τεστ (είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή) θα πρέπει να είναι διαθέσιμο στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά ή Ελληνικά και να περιλαμβάνει τις παρακάτω πληροφορίες:

 • Επώνυμο, όνομα και ημερομηνία γέννησης του επιβάτη,
 • Ημερομηνία και ώρα λήψης του δείγματος,
 • Τύπος τεστ,
 • Αποτέλεσμα τεστ.

Σημαντική σημείωση: Κάθε επιβάτης που παρουσίασε πριν από την επιβίβασή του τεστ Rapid Antigen που έχει πραγματοποιηθεί τις τελευταίες 24 ώρες, υποχρεούται σε τεστ ξανά στην Ελβετία. Κατά την άφιξη πρέπει να κάνει τεστ PCR ή rapid antigen, το συντομότερο δυνατό, με δικά του έξοδα.
Οι επιβάτες που διαγνώστηκαν με COVID-19 θα υποχρεωθούν σε καραντίνα.

Επιβάτες που φθάνουν στην Ελβετία από χώρες που δεν θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όπως η ΕΛΛΑΔΑ, δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα.

Εξαιρέσεις από την υποχρέωση σε COVID-19 test:

 • Παιδιά ηλικίας μεταξύ 12 – 16 ετών (εάν ταξιδεύουν από χώρες που δεν είναι στη λίστα FOPH με τις χώρες υψηλού κινδύνου, όπως η Ελλάδα)
 • Παιδιά κάτω των 12 ετών
 • Επιβάτες που αποδεικνύουν πως είναι πλήρως εμβολιασμένοι και ο εμβολιασμός πληροί τις προϋποθέσεις. Η εξαίρεση ισχύει για 6 μήνες από την ημέρα ολοκλήρωσης του εμβολιασμού
 • Επιβάτες που έχουν βρεθεί θετικοί στον COVID-19 και έχουν αναρρώσει. Η εξαίρεση ισχύει για 6 μήνες από την τελευταία ημέρα που βρίσκονταν σε απομόνωση (την 11η μέρα μετά το πρώτο θετικό αποτέλεσμα σε τεστ)
 • Επιβάτες που βρίσκονται σε transit και δεν εγκαταλείπουν τον χώρο του αεροδρομίου
 • Επιβάτες που δεν μπορούν να κάνουν τεστ από τη μύτη και τη στοματική κοιλότητα για ιατρικούς λόγους και φέρουν μαζί τα απαραίτητα δικαιολογητικά
 • Επιβάτες με εθνικότητα από την Ελβετία ή με άδεια παραμονής στην Ελβετία που δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να κάνουν COVID-19 τεστ στη χώρα που βρίσκονται. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα self-declaration που επιβεβαιώνει πως δεν είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν το COVID-19 τεστ. Εάν οι παρεχόμενες πληροφορίες δεν είναι αληθείς, υπάρχει κίνδυνος ποινικής διαδικασίας σύμφωνα με την Ελβετική Ομοσπονδιακή Επιδημική Πράξη.

Σημείωση: Με την άφιξή του στην Ελβετία ο επιβάτης υποχρεούται να κάνει COVID-19 τεστ (τύπου PCR ή τύπου Antigen Rapid) και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό να εισέλθει άμεσα σε απομόνωση.

Απαραίτητα έγγραφα

Contact Tracing Form
Όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να παρουσιάσουν συμπληρωμένη τη φόρμα “Contact tracing form” είτε πριν από την αναχώρηση είτε να τη συμπληρώσουν κατά τη διάρκεια της πτήσης. Η φόρμα για τους εισερχόμενους επιβάτες πρέπει να συμπληρωθεί πριν από την είσοδο στην Ελβετία (μία φόρμα ανά επιβάτη). Για παιδιά και επιβάτες που δεν είναι σε θέση να συμπληρώσουν τη φόρμα μόνοι τους, μπορεί να συμπληρωθεί από τον επιβάτη που τους συνοδεύει.

Εξαιρέσεις από τη φόρμα “Contact Tracing Form”

 • Επιβάτες που αποδεικνύουν πως είναι πλήρως εμβολιασμένοι και ο εμβολιασμός πληροί τις προϋποθέσεις. Η εξαίρεση ισχύει για 6 μήνες από την ημέρα ολοκλήρωσης του εμβολιασμού
 • Επιβάτες που έχουν βρεθεί θετικοί στον COVID-19 και έχουν αναρρώσει. Η εξαίρεση ισχύει για 6 μήνες από την τελευταία ημέρα που βρίσκονταν σε απομόνωση (την 11η μέρα μετά το πρώτο θετικό αποτέλεσμα σε τεστ)
 • Επιβάτες σε transit με ενδιάμεσο σταθμό την Ελβετία οι οποίοι παραμένουν εντός του αεροσκάφους. Σε περίπτωση αποβίβασης από το αεροσκάφος θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τη φόρμα “Contact tracing form”.

Επιπλέον πληροφορίες

Η λίστα χωρών και περιοχών υψηλού κινδύνου ενημερώνεται κάθε 14 ημέρες και προτείνεται στους επιβάτες να τη συμβουλεύονται συχνά πριν την πτήση τους.

Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε τις σελίδες:

Ποιοι επιβάτες επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα

 • Επιβάτες που κατέχουν εσθονική ιθαγένεια, εσθονική άδεια διαμονής ή δικαίωμα διαμονής ή των οποίων η μόνιμη κατοικία σύμφωνα με το μητρώο πληθυσμών βρίσκεται στην Εσθονία
 • Πολίτες και κάτοικοι και άτομα με βίζα μακράς διαρκείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, την Ελβετική Συνομοσπονδία, το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας ή το Πριγκιπάτο της Ανδόρας, το Πριγκιπάτο του Μονακό, τη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου και το κράτος της Πόλης του Βατικανού (η Αγία Έδρα), υπό την προϋπόθεση ότι δεν εμφανίζουν σημάδια ασθένειας, καθώς και τα μέλη της οικογένειάς τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν εμφανίζουν σημάδια ασθένειας
 • Ξένοι υπήκοοι που φθάνουν στην Εσθονία από τρίτη χώρα για σπουδές ή εργασία, υπό την προϋπόθεση ότι δεν παρουσιάζουν σημάδια ασθένειας

COVID – 19 μέτρα

Υποχρέωση καραντίνας:
Οι επιβάτες που διασχίζουν τα κρατικά σύνορα με σκοπό να εισέλθουν στην Εσθονία πρέπει να παραμείνουν στον τόπο διαμονής τους ή στον μόνιμο τόπο διαμονής τους (αυτο-απομόνωση) για 10 ημερολογιακές ημέρες μετά την άφιξη στην Εσθονία. Η 10-ημέρη αυτο-απομόνωση ισχύει κατά την είσοδο στην Εσθονία από μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και τον χώρο Σένγκεν με ποσοστό μόλυνσης άνω των 150 ατόμων ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες. Επί του παρόντος, οι επιβάτες που φτάνουν από την Ελλάδα πρέπει να απομονωθούν.

Οι επιβάτες πρέπει να ελέγχουν τακτικά τη λίστα με πληροφορίες σχετικά με τις χώρες με κόκκινο χρώμα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο συντόμευσης του περιορισμού καραντίνας 10 ημερών μπορείτε να βρείτε εδώ.

Απαραίτητα έγγραφα

Όλοι οι επιβάτες πρέπει να συμπληρώσουν μέχρι 3 ημέρες πριν την άφιξη τη φόρμα «Traveler’s Questionnaire for the prevention of the spread of COVID-19».

Επιπλέον πληροφορίες

Οι επιβάτες θα πρέπει να συμβουλεύονται συχνά πριν από την πτήση τους τις παρακάτω σελίδες:
Measures and restrictions necessary for preventing the spread of COVID-19
Ministry of Foreign Affairs

Ποιοι επιβάτες επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα

Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για την είσοδο επιβατών.

COVID-19 μέτρα

Η Αγγλία έχει κατηγοριοποιήσει τις χώρες σε κόκκινες, πορτοκαλί ή πράσινο για το COVID-19 και οι επιβάτες πρέπει να ακολουθούν τους σχετικούς κανόνες προκειμένου να εισέλθουν.

Υποχρέωση για τεστ πριν την αναχώρηση:

Όλοι οι επιβάτες που φτάνουν στην Αγγλία, ακόμη και αν είναι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου, πρέπει να φέρουν αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ COVID-19 (PCR, LAMP ή τεστ ανίχνευσης αντιγόνων), που έχει πραγματοποιηθεί έως και 72 ώρες πριν από την αναχώρηση.

Είναι ευθύνη του επιβάτη να βεβαιωθεί ότι το τεστ έχει γίνει σύμφωνα με τα εξής τεχνικά χαρακτηριστικά: ≥97%  ακρίβεια, ≥80% ευαισθησία σε ιογενή φορτία πάνω από 100.000 copies/ml (≥97% specificity, ≥80% sensitivity at viral loads above 100,000 copies/ml).

Σε αντίθετη περίπτωση, δε θα τους επιτρέπεται η επιβίβαση.

Το αποτέλεσμα του τεστ θα πρέπει να περιλαμβάνει:

 • Όνομα επιβάτη, όπως αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα,
 • Ημερομηνία γέννησης ή ηλικία,
 • Το αποτέλεσμα,
 • Ημερομηνία που έγινε η λήψη του δείγματος ή την ημερομηνία που το παρέλαβε το εξεταστικό κέντρο,
 • Το όνομα του ιατρικού κέντρου και τα στοιχεία επικοινωνίας του,
 • Όνομα της μεθόδου.

Θα πρέπει να είναι γραμμένο είτε στα Αγγλικά, είτε στα Γαλλικά είτε στα Ισπανικά. Δε θα γίνονται δεκτές μεταφράσεις και θα πρέπει να είναι το πρωτότυπο έγγραφο. Η επίδειξη του αποτελέσματος μπορεί να γίνεται είτε σε έντυπη μορφή είτε μέσω email ή μηνύματος κειμένου, το οποίο μπορεί να εμφανίζεται στο τηλέφωνο του επιβάτη.

Τεστ που έχουν γίνει από το National Health Service (NHS) δε γίνονται δεκτά για αεροπορικό ταξίδι, βάσει των οδηγιών της ιστοσελίδας του NHS.

Δεν υπάρχει υποχρέωση για τεστ στις εξής περιπτώσεις:

 • Επείγουσα ιατρική περίθαλψη ή συνοδεία κάποιου επιβάτη που ταξιδεύει για επείγουσα ιατρική περίθαλψη (και δεν είναι εφικτό να κάνει το τεστ COVID-19 τις τελευταίες 3 ημέρες πριν από την αναχώρηση),
 • Στην περίπτωση ιατρικής πάθησης που αποτρέπει να γίνει το τεστ (πρέπει να παρουσιαστεί ιατρικό σημείωμα κατά το check in και προς τις τοπικές Αρχές κατά την άφιξη στην Αγγλία),
 • Παιδιά κάτω των 10 ετών,
 • Πλήρωμα.

Οι τοπικές Αρχές θα διενεργούν ελέγχους κατά την άφιξη στην Αγγλία για να διασφαλίσουν ότι οι επιβάτες συμμορφώνονται πλήρως με τα μέτρα για το τεστ COVID-19. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, οι Αρχές θα υποβάλλουν πρόστιμο.

Υποχρέωση για καραντίνα κατά την άφιξη: 

Όλοι οι επιβάτες που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο (προερχόμενοι από τη κόκκινη και τη πορτοκαλί λίστα χωρών) έχουν υποχρέωση αυτοαπομόνωσης 10 ημερών, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του τεστ COVID-19.

Όλοι οι επιβάτες που προέρχονται από την κόκκινη και την πορτοκαλί λίστα χωρών, όπως η Ελλάδα πρέπει να κάνουν τεστ για ανίχνευση COVID-19 τη 2η και την 8η ημέρα καραντίνας. Ο επιβάτης θα πρέπει να έχει φροντίσει να προμηθευτεί πριν από την άφιξή του το travel test package.

Οι επιβάτες δεν θα μπορούν να σταματήσουν την καραντίνα έως ότου λάβουν αρνητικό αποτέλεσμα από το τεστ της 8ης ημέρας αλλά και να έχουν ολοκληρώσει την καραντίνα των 10 ημερών. Εάν δεν κάνουν τα τεστ, ενδέχεται να υποστούν πρόστιμο έως και 2.000£. Εάν το αποτέλεσμα του τεστ βγει θετικό σε οποιοδήποτε από τα 2 τεστ θα πρέπει να ξεκινήσουν καραντίνα για 10 επιπλέον ημέρες από την ημέρα που έκαναν το τεστ. Εάν οι επιβάτες δεν ακολουθήσουν τους κανόνες της καραντίνας ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμο μέχρι και £10,000.

Με βάση το Passenger Locator Form που συμπληρώνουν οι επιβάτες πριν το ταξίδι τους, καθορίζεται αν υποχρεώνονται σε αυτοαπομόνωση. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Επιβάτες transit

 • Οι επιβάτες transit υποχρεούνται επίσης να παρουσιάσουν αρνητικά αποτελέσματα τεστ COVID-19 έως και 72 ώρες πριν από την αναχώρηση.
 • Οι επιβάτες transit που παραμένουν στον αέρα (δεν περνούν τον έλεγχο των συνόρων) δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα. Θα πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα Passenger Locator Form με λεπτομέρειες για το ταξίδι τους και τα στοιχεία επικοινωνίας τους.
 • Εάν οι επιβάτες transit διέρχονται από συνοριακό έλεγχο θα πρέπει να απομονωθούν για 14 ημέρες.

Όλα τα παραπάνω μέτρα, ισχύουν και για τη Σκωτία.

Απαραίτητα έγγραφα

Τα κάτωθι έγγραφα θα πρέπει να προσκομίζονται από τους επιβάτες τόσο κατά την επιβίβαση όσο και την άφιξή τους στις Αρμόδιες Αρχές:

 • Για όλους όσοι εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι υποχρεωτικό να συμπληρώσουν τη φόρμα Passenger Locator Form. Με τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας, οι επιβάτες θα λαμβάνουν μία ηλεκτρονική απόδειξη, επιβεβαιώνοντας ότι έχουν συμπληρώσει τη δήλωση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το συμπληρώσουν κατά τις τελευταίες 48 ώρες πριν από το ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην περίπτωση που δεν το έχουν συμπληρώσει, δεν θα τους επιτρέπεται η επιβίβαση. Η λίστα με τις εξαιρέσεις είναι διαθέσιμη εδώ.
 • Όλοι οι επιβάτες πρέπει να φέρουν απόδειξη ότι αγόρασαν το travel test package (π.χ. Τιμολόγιο). Ο αριθμός κράτησης (booking reference) του travel test package είναι απαραίτητος για να συμπληρωθεί η φόρμα Passenger Locator FormΟι επιβάτες θα κληθούν να δείξουν αυτές τις λεπτομέρειες (αγορά του travel test package, το Passenger Locator Form και το αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ COVID-19) τόσο κατά την επιβίβασή τους, όσο και κατά την άφιξή τους στις Αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ψευδείς ή σκόπιμα παραπλανητικές πληροφορίες μπορεί να οδηγήσουν σε πρόστιμα ή σε φυλάκιση.

Η παροχή ψευδών ή εκ προθέσεως παραπλανητικών πληροφοριών κατά τη συμπλήρωση της φόρμας εντοπισμού επιβατών είναι αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση. Πρόστιμα έως 10.000 £, φυλάκιση για έως 10 χρόνια ή και τα δύο, εάν δεν παρέχουν ακριβείς λεπτομέρειες σχετικά με τις χώρες που έχουν επισκεφτεί τις 10 ημέρες πριν από την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εάν οι επιβάτες παραβιάσουν τους κανόνες καραντίνας, ενδέχεται να επιβληθεί ποινή έως 10.000 £.

Όλα τα παραπάνω μέτρα, ισχύουν και για τη Σκωτία.

Επιπλέον πληροφορίες

Πληροφορίες για τα μέτρα σχετικά με το Brexit:

Συνιστάται στους επιβάτες πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να επικοινωνήσουν με τα τοπικά προξενεία και τις πρεσβείες του Ηνωμένου Βασιλείου για επιπλέον πληροφορίες.

Ποιοι επιβάτες επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα

Η είσοδος στην Ιρλανδία επιτρέπεται σε όλους τους επιβάτες.

COVID-19 μέτρα

Πληροφορίες σχετικά το τεστ COVID-19
Όλοι οι επιβάτες που φθάνουν στην Ιρλανδία ή διέρχονται μέσω ιρλανδικού αεροδρομίου πρέπει να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα ή αποτέλεσμα «μη ανιχνεύσιμο» σε τεστ COVID-19 RT-PCR που έχει γίνει εντός 72 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ιρλανδία. Το πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ πρέπει να είναι στα Αγγλικά.

Μόλις οι επιβάτες φτάσουν στην Ιρλανδία πρέπει να προσκομίσουν αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία στους Ιρλανδούς αξιωματικούς μετανάστευσης και να διατηρήσουν τη γραπτή επιβεβαίωση του αποτελέσματος του τεστ για τουλάχιστον 14 ημέρες.

Οι επιβάτες φτάσουν χωρίς αποδεικτικά στοιχεία για αρνητικό αποτέλεσμα ή αποτέλεσμα «μη ανιχνεύσιμο» σε τεστ COVID-19 ή έγκυρη λόγο εξαίρεσης:

 • θεωρείται αδίκημα.
 • υποχρεούνται να ξεκινήσουν και να πληρώσουν καραντίνα σε ένα ξενοδοχείο έως ότου είτε λάβουν αρνητικό αποτέλεσμα ή αποτέλεσμα «μη ανιχνεύσιμο» σε τεστ RT-PCR για COVID-19 ή παραμείνουν σε καραντίνα στο ξενοδοχείο για 10 ημέρες.Εξαιρέσεις:
 • Παιδιά ηλικίας 6 ετών και κάτω
 • Άτομα που ταξιδεύουν κατά τη διάρκεια των καθηκόντων τους και είναι εργαζόμενοι σε διεθνείς  μεταφορές που διαθέτει πιστοποιητικό του παραρτήματος 3, οδηγός βαρέων φορτηγών οχημάτων ή είναι πλήρωμα αεροπορίας ή ναυτικό πλήρωμα.
 • Ασθενείς που ταξιδεύουν στην Ιρλανδία για επείγοντες ιατρικούς λόγους που πιστοποιείται από εγγεγραμμένο ιατρό
 • Εάν ένας επιβάτης έχει πραγματικό ανθρωπιστικό λόγο έκτακτης ανάγκης που απαιτεί να ταξιδέψει άμεσα, θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με την πλησιέστερη πρεσβεία ή προξενείο για συμβουλές και βοήθεια πριν ξεκινήσει το ταξίδι του.

Πληροφορίες σχετικά με την καραντίνα
Η υποχρέωση για καραντίνα ισχύει για όλους τους επιβάτες που ήταν στο εξωτερικό τις 14 ημέρες πριν από την είσοδο στην Ιρλανδία. Οι αφίξεις από καθορισμένα κράτη (designated States) υπόκεινται σε υποχρεωτική απομόνωση σε ξενοδοχείο. Θα πρέπει να κάνουν κράτηση εκ των προτέρων πριν από το ταξίδι.

Για όλους τους άλλους επιβάτες που φθάνουν στην Ιρλανδία από μη καθορισμένα κράτη, όπως η ΕΛΛΑΔΑ:

 • Υποχρεούνται σε καραντίνα 14 ημερών στη διεύθυνση που καθορίζεται στη φόρμα Passenger Locator Form.
 • Οι επιβάτες που ταξιδεύουν από άλλη χώρα στην Ιρλανδία και φτάνουν μέσω της Βόρειας Ιρλανδίας, υποχρεούνται επίσης σε καθεστώς καραντίνας.
 • Οι επιβάτες κατά τη διάρκεια της καραντίνας μπορούν να εγκαταλείψουν τον τόπο διαμονής τους μόνο για αναπόφευκτους λόγους έκτακτης ανάγκης για την προστασία της υγείας ή της ευημερίας ενός ατόμου ή για έξοδο από το κράτος.

Οι επιβάτες μπορούν να τερματίσουν την περίοδο καραντίνας τους εάν λάβουν γραπτή πιστοποίηση για αρνητικό ή «μη ανιχνεύσιμο» αποτέλεσμα τεστ RT-PCR, το οποίο γίνεται τουλάχιστον 5 ημέρες μετά την άφιξη. Οι επιβάτες πρέπει να διατηρήσουν τη γραπτή πιστοποίηση του αποτελέσματος του τεστ για τουλάχιστον 14 ημέρες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η λίστα των καθορισμένων κρατών (designated States) μπορεί να αλλάξει σε συχνά διαστήματα και οι επιβάτες θα πρέπει να ελέγχουν τη λίστα πριν ταξιδέψουν στην Ιρλανδία, για να επιβεβαιώσουν τις υποχρεώσεις τους. Η ΕΛΛΑΔΑ δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των καθορισμένων κρατών.

Εξαιρέσεις από την υποχρεωτική καραντίνα:

 • Επιβάτες transit που φτάνουν με σκοπό να ταξιδέψουν σε άλλη πολιτεία και που δεν φεύγουν από το λιμάνι ή το αεροδρόμιο
 • Ασθενείς που ταξιδεύουν στην Ιρλανδία για επείγοντες ιατρικούς λόγους
 • Διεθνείς εργαζόμενοι στις μεταφορές που διαθέτουν πιστοποιητικό παραρτήματος 3 Οδηγοί βαρέων οχημάτων, πληρώματα αεροπλάνων ή ναυτικοί
 • Προσωπικό Gardaí / Defense Force, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους
 • Ταξίδι στο κράτος σύμφωνα με ένταλμα σύλληψης, διαδικασία έκδοσης ή άλλη υποχρεωτική νομική υποχρέωση
 • Διπλωμάτες, που ταξιδεύουν για να εκτελέσουν τη λειτουργία ή να παρέχουν υπηρεσίες σε κάτοχο γραφείου ή εκλεγμένο αντιπρόσωπο

Απαραίτητα έγγραφα

Οι επιβάτες, 16 ετών και άνω, που φτάνουν στην Ιρλανδία από το εξωτερικό πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα COVID-19 Passenger Locator Form. Οι λεπτομέρειες για παιδιά κάτω των 16 ετών πρέπει να περιλαμβάνονται σε έντυπο που συμπληρώνεται από ενήλικα που τα συνοδεύει. Τα στοιχεία που θα συμπληρώσουν ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για επικοινωνία με τον επιβάτη τις επόμενες 14 ημέρες για σκοπούς επαλήθευσης των λεπτομερειών που δίνονται σε αυτήν τη φόρμα και για την παροχή συμβουλών για τη δημόσια υγεία.

Εξαιρέσεις:

 • Επιβάτες από τη Βόρεια Ιρλανδία
 • Επιβάτες transit που δεν θα φύγουν από το λιμάνι ή το αεροδρόμιο
 • Κάτοχοι Πιστοποιητικού Διεθνούς Εργαζομένου στις Μεταφορές ή οδηγοί βαρέων οχημάτων που βρίσκονται στην Ιρλανδία για εργασία
 • Το πλήρωμα των αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των πιλότων, που βρίσκονται στην Ιρλανδία κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους
 • Πλήρωμα πλοίων, συμπεριλαμβανομένων πλοιάρχων, που βρίσκονται στην Ιρλανδία κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους
 • Ξένοι διπλωμάτες.

Επιπλέον πληροφορίες

Προτείνεται στους επιβάτες να συμβουλεύονται τακτικά πριν από τη πτήση τους τη σελίδα του gov.ie για περισσότερες πληροφορίες, εξαιρέσεις και τυχόν αλλαγές στα μέτρα.

Ποιοι επιβάτες επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα

H είσοδος στην Ισπανία επιτρέπεται σε επιβάτες:

 • με εθνικότητα από χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης και από χώρες εντός Schengen
 • που κατοικούν μόνιμα σε χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε χώρες εντός Schengen
 • που έρχονται από τις παρακάτω χώρες: Αυστραλία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα (συμπεριλαμβανομένων Χονγκ Κονγκ και Μακάο)
 • που έρχονται από χώρες που δεν αναγράφονται παραπάνω, φέρουν όμως πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχει εκδοθεί από τις αρμόδιες αρχές της χώρας προέλευσης 14 ημέρες μετά την ημερομηνία χορήγησης της τελευταίας δόσης του εμβολιασμού. Τα εμβόλια που γίνονται δεκτά είναι αυτά που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ή αυτά που έχουν λάβει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και συγκεκριμένα τα εξής: Pfizer-Biontech, Moderna, Astra-Zeneca, Jansen/Johnson&Johnson, Sinovac and Sinopharm.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού πρέπει να αναγράφει τα παρακάτω στοιχεία:

 • Όνομα και επώνυμο του κατόχου
 • Ημερομηνία εμβολιασμού, αναφέροντας την ημερομηνία της τελευταίας δόσης που χορηγήθηκε
 • Τύπος εμβολίου που χορηγήθηκε
 • Αριθμός δόσεων που χορηγήθηκαν / πλήρες πρόγραμμα
 • Χώρα έκδοσης
 • Ταυτοποίηση του οργανισμού που εκδίδει το πιστοποιητικό εμβολιασμού

 

COVID-19 μέτρα

Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως χώρα υψηλού κινδύνου.

Επειδή η λίστα με την κατηγοριοποίηση των χωρών μεταβάλλεται τακτικά, προτείνεται στους επιβάτες να τη συμβουλεύονται συχνά πριν από τον προγραμματισμό του ταξιδιού τους.

Όλοι οι επιβάτες, άνω των 12 ετών, που προέρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου, όπως η Ελλάδα, πρέπει να πληρούν μία εκ των παρακάτω προϋποθέσεων για την είσοδό τους στην Ισπανία:1. Να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχει εκδοθεί από τις αρμόδιες αρχές της χώρας προέλευσης 14 ημέρες μετά την ημερομηνία χορήγησης της τελευταίας δόσης του εμβολιασμού (δείτε παραπάνω τις αναλυτικές πληροφορίες για το πιστοποιητικό).
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού πρέπει να περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:

 • Όνομα και επώνυμο του κατόχου
 • Ημερομηνία εμβολιασμού, αναφέροντας την ημερομηνία της τελευταίας δόσης που χορηγήθηκε
 • Τύπος εμβολίου που χορηγείται
 • Αριθμός χορηγηθεισών δόσεων / πλήρες πρόγραμμα
 • Χώρας έκδοσης
 • Ταυτοποίηση του οργανισμού που εκδίδει το πιστοποιητικό εμβολιασμού

2. Να φέρουν αρνητικό PCR COVID-19 τεστ ή αντίστοιχο (τύπου ΝΑΑΤ, RT-LAMP), ή αρνητικό Antigen τεστ, αυτών που περιλαμβάνονται στον κοινό κατάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο να έχει πραγματοποιηθεί το αργότερο 48 ώρες πριν από την άφιξή τους στην Ισπανία. Ο αριθμός διαβατηρίου/ταυτότητας που χρησιμοποιείται στο ηλεκτρονικό έντυπο υγειονομικού ελέγχου, θα πρέπει να είναι ο ίδιος που αναγραφέται στο αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ.

3. Να φέρουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από την COVID-19 (απόδειξη ότι η ασθένεια έχει ξεπεραστεί), το οποίο να έχει εκδοθεί από αρμόδια αρχή ή από ιατρική υπηρεσία τουλάχιστον 11 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του πρώτου διαγνωστικού τεστ τύπου NAAT (PCR, TMA, RT-LAMP και παρόμοια) με θετικό αποτέλεσμα. Η ισχύς του πιστοποιητικού λήγει 180 ημέρες από την ημερομηνία λήψης του δείγματος.

Το πιστοποιητικό ανάρρωσης πρέπει να περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:

 • Όνομα και επώνυμο του κατόχου
 • Ημερομηνία δειγματοληψίας του πρώτου θετικού διαγνωστικού τεστ για COVID-19
 • Τύπος ΝΑΑΤ τεστ που πραγματοποιήθηκε
 • Χώρας έκδοσης

Σημείωση: Όλα τα παραπάνω πιστοποιητικά πρέπει να είναι στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά ή Ισπανικά για να γίνονται δεκτά. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η έκδοση του πρωτότυπου σε μια από αυτές τις γλώσσες τότε θα πρέπει να συνοδεύεται από μετάφραση στα Ισπανικά από επίσημο φορέα.

Απαραίτητα έγγραφα

Όλοι οι επιβάτες, ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής τους, που φθάνουν στην Ισπανία αεροπορικώς ή μέσω θαλάσσης, συμπεριλαμβανομένων των transit επιβατών και των παιδιών κάτω των 12 ετών, πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο υγειονομικού ελέγχου πριν από την αναχώρησή τους μέσω  του www.spth.gob.es ή της εφαρμογής Spain Travel Health app. Η συμπλήρωση της φόρμας δημιουργεί έναν εξατομικευμένο κωδικό QR που ο επιβάτης πρέπει να παρουσιάσει πριν από την επιβίβαση, καθώς και στους υγειονομικούς ελέγχους στο σημείο εισόδου στην Ισπανία.

Κατά την άφιξη στην Ισπανία:
Κατόπιν αιτήματος των Ισπανικών αρχών οι επιβάτες πρέπει να υποβληθούν σε υγειονομικό έλεγχο που μπορεί να περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενέργειες:

1. Μέτρηση θερμοκρασίας. Μέσω κάμερας θερμικής απεικόνισης γίνεται μέτρηση της θερμοκρασίας των επιβατών ολόκληρης της πτήσης κατά την άφιξή τους.
2. Οπτική επιθεώρηση. Κατά την αποβίβαση και για να εντοπιστούν τυχόν επιβάτες με συμπτώματα θα πραγματοποιηθεί οπτικός έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές.
3. Έλεγχος εγγράφων. Οι επιβάτες πρέπει να παρουσιάσουν στις αρμόδιες αρχές τον κωδικό QR (σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή) που έχουν λάβει από τη συμπλήρωση των στοιχείων τους στην ηλεκτρονική φόρμα www.spth.gob.es ή στην εφαρμογή Spain Travel Health app.

Επιπλέον πληροφορίες

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε εδώ.

Ποιοι επιβάτες επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα

Μέχρι νεοτέρας, η είσοδος στο Ισραήλ επιτρέπεται:

 • μόνο σε υπηκόους του Ισραήλ και μόνιμους κατοίκους του Ισραήλ
 • οι κάτοχοι διαβατηρίων του Ισραήλ επιτρέπεται να ταξιδεύουν, εάν είναι μέλη οικογένειας Ισραηλινού πολίτη
 • επιβάτες εκτός Ισραήλ επιτρέπονται μόνο αν έχουν ειδική έγκριση εισόδου από την Επίσημη Αρχή Πληθυσμού και Μετανάστευσης

Όλοι οι ξένοι επιβάτες θα πρέπει να κατέχουν έγκυρη άδεια εισόδου που έχει εκδοθεί από τις ισραηλινές αρχές πριν επιβιβαστούν στο αεροσκάφος. Η είσοδος στο Ισραήλ θα απορριφθεί για κάθε ξένο επιβάτη που δεν διαθέτει έγκυρη άδεια.

Οι Παλαιστίνιοι δεν επιτρέπεται να εισέλθουν χωρίς έγκριση.

COVID-19 μέτρα

Όλοι οι επιβάτες (όλων των ηλικιών) που έχουν παραμείνει εκτός του Ισραήλ για πάνω από 72 ώρες πρέπει να φέρουν ιατρικό πιστοποιητικό για αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR για ανίχνευση COVID-19 που εκδόθηκε το πολύ 72 ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης. Η υποχρέωση για το πιστοποιητικό αυτό ισχύει και για τους επιβάτες που φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό ανάρρωσης. 

Για να είναι έγκυρο το πιστοποιητικό, θα πρέπει να είναι στα Αγγλικά και να περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Χρησιμοποιούμενη μέθοδος τεστ PCR: PCR / RT-PCR / Q-PCR
 • Προσωπικά στοιχεία επιβατών: όνομα και επώνυμο, αριθμός ταυτότητας ή αριθμός διαβατηρίου.
 • Ημερομηνία έκδοσης του τεστ PCR.

Οι επιβάτες transit πρέπει να παρουσιάσουν πριν από την επιβίβαση στην πτήση στο Ισραήλ ιατρικό πιστοποιητικό με αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR COVID-19 που εκδόθηκε όχι περισσότερο από 72 ώρες πριν από την εκτιμώμενη ώρα επιβίβασης στην πρώτη πτήση.

Όλοι οι επιβάτες, από όλους τους προορισμούς, πρέπει να απομονωθούν ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του τεστ. Η υποχρεωτική διάρκεια απομόνωσης είναι 14 ημέρες. Μπορεί να μειωθεί σε 10 ημέρες εάν δύο αποτελέσματα τεστ που λαμβάνονται στα χρονικά διαστήματα που ορίζονται στο πρωτόκολλο είναι αρνητικά. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Εξαιρέσεις: Η υποχρέωση για καραντίνα δεν ισχύει για τους επιβάτες που έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ.

Όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων που φτάνουν ή αναχωρούν από το Ισραήλ, πρέπει να ολοκληρώσουν μια ηλεκτρονική διαδικασία μέσω του ιστότοπου του Υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, όχι περισσότερο από 24 ώρες πριν από την πτήση τους. Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας είναι υποχρεωτική.

Ο επιβάτης που δεν παρουσιάζει ένα από τα παραπάνω έγγραφα δεν θα του επιτρέπεται η επιβίβαση στην πτήση. Συνιστάται σε όλους τους επιβάτες να διατηρούν την έγκρισή τους μέχρι να βγουν από το ισραηλινό αεροδρόμιο.

Όλοι οι εισερχόμενοι επιβάτες πρέπει να υποβληθούν σε εγγραφή από το Υπουργείο Υγείας: 

 • Ένα σημείο ελέγχου θα είναι διαθέσιμο από το Υπουργείο Υγείας για εγγραφή σε οικιακή ή κυβερνητική απομόνωση.
 • Τυχαίοι έλεγχοι Covid-19 μπορούν να πραγματοποιηθούν σε περίπτωση συμπτωματικών επιβατών.
 • Όλοι οι επιβάτες που φθάνουν θα υποβληθούν σε έλεγχο θερμοκρασίας.

Τεστ COVID-19 στο Αεροδρόμιο Ben-Gurion για εισερχόμενους επιβάτες

Όλοι οι εισερχόμενοι επιβάτες στο Ισραήλ πρέπει να κάνουν τεστ COVID-19 πριν φύγουν από τον τερματικό σταθμό για την καραντίνα στο σπίτι. Τα τεστ COVID-19 στο αεροδρόμιο Ben-Gurion διεξάγονται στο Welcome Hall, πριν οι επιβάτες βγουν από τον τερματικό σταθμό. Για πιο αποτελεσματική και γρήγορη διαδικασία, οι επιβάτες μπορούν να εγγραφούν στον ιστότοπο της εταιρείας που διεξάγει τα τεστ COVID-19 (δωρεάν, κωδικός έκπτωσης Free 1).

Απαραίτητα έγγραφα

Όλοι οι επιβάτες που φθάνουν ή αναχωρούν στο/από το Ισραήλ θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώνουν τα κάτωθι Eplf, 24 ώρες πριν την πτήση τους:

Ποιοι επιβάτες επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα

Η είσοδος στην Ιταλία επιτρέπεται σε:

 • Υπήκοους της Ιταλίας,
 • υπήκοους – κατοίκους μέλη οικογενειών από τις ακόλουθες χώρες: Ανδόρα, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία (Δημοκρατία), Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μονακό, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Άγιος Μαρίνος, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Βατικανό,
 • Βρετανούς υπήκοους, κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίοι δεν ταξιδεύουν απευθείας ή με ενδιάμεσο σταθμό (επιβάτες transit) από: Αλγερία, Αρμενία, Μπαχρέιν, Μπαγκλαντές, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βραζιλία, Χιλή, Δομινικανή Δημοκρατία, τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου, Κουβέιτ, Μολδαβία (Δημοκρατία), Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Ομάν, Παναμάς, Περού ή Σερβία, τις τελευταίες 14 ημέρες,
 • επιβάτες που φθάνουν από την Ανδόρα, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο, την Τσεχία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία (Δημοκρατία), τη Λετονία, το Λιχτενστάιν, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, το Μονακό, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ελβετία ή το Ηνωμένο Βασίλειο,
 • κατοίκους της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γεωργίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, του Μαρόκου, της Νέας Ζηλανδίας, της Ρουάντα, της Ταϊλάνδης, της Τυνησίας και της Ουρουγουάης που δεν ταξιδεύουν απευθείας ή με ενδιάμεσο σταθμό (επιβάτες transit) από την Αλγερία, την Αρμενία, το Μπαχρέιν, το Μπαγκλαντές, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Βραζιλία, τη Χιλή, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου, το Κουβέιτ, τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, το Ομάν, τον Παναμά, το Περού ή τη Σερβία, τις τελευταίες 14 ημέρες.

COVID-19 μέτρα

Όλοι οι επιβάτες που αναχωρούν από χώρες της κατηγορίας «Γ», όπως η Ελλάδα, είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάσουν ένα από τα παρακάτω:

1. Να φέρουν αρνητικό μοριακό ή antigen τεστ COVID-19 με ημερομηνία διεξαγωγής όχι μεγαλύτερη των 48 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ιταλία. Το πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει το αρνητικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι διαθέσιμο στα Αγγλικά, Ιταλικά, Γαλλικά ή Ισπανικά
‘Η
2. Να έχουν εμβολιαστεί ενάντια στην COVID-19 με οποιοδήποτε από τα εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια, υπό την προϋπόθεση ότι η τελευταία δόση έχει διεξαχθεί τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από την προγραμματισμένη άφιξη στην Ιταλία
‘Η
3. Να φέρουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από την COVID-19 και να έχουν ολοκληρώσει το συνταγογραφούμενο διάστημα καραντίνας
4. Να φέρουν το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ που εκδίδεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή.
Οι επιβάτες υποχρεούνται να ενημερώσουν την τοπική υγειονομική αρχή για την άφιξή τους στην Ιταλία.

Εξαιρέσεις τόσο από την υποχρέωση για τεστ πριν από την είσοδο στην Ιταλία όσο και από την υποχρέωση αυτο-απομόνωσης:

1. Επιβάτες που θα παραμείνουν στην Ιταλία για λιγότερο από 120 ώρες (ή 5 ημέρες).
2. Μέλη του πληρώματος.
3. Εργαζόμενοι σε μεταφορές.
4. Για λόγους υγείας, ή για απολύτως ουσιώδεις λόγους, που υπόκεινται στην υποχρέωση να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα στο τέλος της εν λόγω περιόδου ή διαφορετικά να υποβληθούν σε περίοδο εποπτευόμενης αυτο-απομόνωσης.
5. Διασυνοριακοί εργαζόμενοι που εισέρχονται και εξέρχονται από τη χώρα για αποδεδειγμένους λόγους εργασίας και επιστρέφουν στο σπίτι ή στον τόπο κατοικίας τους.
6. Υπάλληλοι εταιρειών με έδρα ή υποκαταστήματα στην Ιταλία που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για αποδεδειγμένους λόγους εργασίας για όχι περισσότερο από 120 ώρες.
7. Φοιτητές που παρακολουθούν πρόγραμμα σπουδών σε χώρα διαφορετική από τη χώρα διαμονής ή τη χώρα καταγωγής, στην οποία επιστρέφουν σε καθημερινή βάση ή τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
8. Παιδιά ηλικίας έως έξι (6) ετών.

Απαραίτητα έγγραφα

Όλοι οι επιβάτες, ακόμη και εκείνοι που θα μείνουν στην Ιταλία λιγότερο από 120 ώρες, είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώσουν, πριν από την είσοδό τους στην Ιταλία το ηλεκτρονικό PLF. Το E-PLF πρέπει να συμπληρωθεί και να σταλεί υποχρεωτικά πριν από την επιβίβαση.

Το έντυπο πρέπει να συμπληρωθεί για κάθε ενήλικα επιβάτη. Στην περίπτωση ανηλίκων θα μπορούν να εγγραφούν στη συνοδευτική φόρμα ενηλίκων. Σε περίπτωση ασυνόδευτων ανηλίκων, το e-PLF πρέπει να συμπληρωθεί από γονέα / κηδεμόνα πριν από την αναχώρηση.

Επιβάτες που δεν φέρουν ούτε τεστ αντιγόνου ή PCR, μπορούν να γίνουν δεκτοί στην Ιταλία, αλλά πρέπει να έχουν συμπληρώσει το e-PLF και θα υπόκεινται στα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

 • Δέκα (10) ημέρες αυτο-απομόνωσης στη διεύθυνση που παρέχεται στην ψηφιακή φόρμα εντοπισμού επιβατών.
 • Τεστ επιχρίσματος στο τέλος της περιόδου απομόνωσης δέκα ημερών.

Επιβάτες transit:

 • Οι επιβάτες transit, οι οποίοι δεν εισέρχονται στην Ιταλία, αλλά παραμένουν σε χώρους αεροδρομίου, δεν υποχρεούνται να υποβάλουν το ιταλικό e-PLF. Πρέπει να παρουσιάσουν το κατάλληλο έντυπο τεκμηρίωσης (ηλεκτρονικό ή εγχειρίδιο), που απαιτείται από τη χώρα του τελικού προορισμού τους.
 • Οι επιβάτες μετ’ επιβίβασης επιτρέπονται στο αεροδρόμιο, εφόσον δεν εγκαταλείπουν το αεροδρόμιο.

Επιπλέον πληροφορίες

Ποιοί επιβάτες επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα

Η είσοδος στην Κροατία επιτρέπεται σε:

 • Υπηκόους από τις παρακάτω χώρες: Ανδόρα, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μονακό, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Άγιος Μαρίνος, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Πόλη του Βατικανό και τα μέλη της οικογένειάς τους.
 • Επιβάτες με άδεια παραμονής μακράς διαρκείας ή μακροχρόνια D Visa  που έχει εκδοθεί από τις παρακάτω χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία ή Ελβετία.
 • Επιβάτες transit που εισέρχονται στην Κροατία για να συνεχίσουν το ταξίδι τους μέσω ξηράς σε τρίτη χώρα για μέγιστη διαμονή 12 ωρών και οι οποίοι πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να εισέλθουν στη χώρα προορισμού.
 • Επιβάτες που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς σκοπούς και φέρουν το ανάλογο έντυπο από την εταιρεία στην Κροατία.
 • Επιβάτες με διπλωματικό διαβατήριο που ταξιδεύουν εν ώρα υπηρεσίας.
 • Επιβάτες που ταξιδεύουν ως μαθητές – φοιτητές.
 • Εμπορικοί ναυτικοί.
 • Στρατιωτικό προσωπικό.

Επιβάτες με διαβατήρια ή δελτία ταυτότητας που έχουν εκδοθεί σε υπηκόους της Κροατίας και έληξαν στις 11 Μαρτίου 2020 ή αργότερα θεωρούνται έγκυρα.

COVID-19 μέτρα

Η Κροατία εφαρμόζει την από κοινού συμφωνημένη απόφαση της ΕΕ για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς από τα κράτη μέλη της ΕΕ και από τις χώρες Schengen. Για όλους τους επιβάτες, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, που ταξιδεύουν στην Κροατία από κράτη μέλη της ΕΕ και από χώρες Schengen, που δεν έχουν ακόμη χαρακτηριστεί ως πράσινες χώρες, όπως η Ελλάδα, ισχύουν οι ακόλουθοι κανόνες.
Οι επιβάτες ηλικίας άνω των επτά (7) ετών μπορούν να εισέλθουν παρουσιάζοντας στο αεροδρόμιο αναχώρησης ένα από τα ακόλουθα έγγραφα:

1. Πιστοποιητικό με αρνητικό αποτέλεσμα COVID-19 PCR τεστ που να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι και 72 ώρες πριν την άφιξή τους ή πιστοποιητικό με αρνητικό αποτέλεσμα Rapid Antigen – RAT τεστ, το οποίο να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι και 48 ώρες πριν την άφιξή τους.
2. Πιστοποιητικό ότι έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου, από τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται και είναι εγκεκριμένα στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν περάσει 14 ημέρες από τη στιγμή που έλαβαν τη δεύτερη δόση ή από τη στιγμή που έλαβαν την πρώτη δόση εάν το εμβόλιο είναι μίας δόσης.
3. Πιστοποιητικό που να παρουσιάζει θετικό αποτέλεσμα σε PCR ή Rapid Antigen τεστ, που να επιβεβαιώνει ότι ο επιβάτης έχει αναρρώσει από τη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2, το οποίο να έχει πραγματοποιηθεί εντός 180 ημερών αλλά και 11 ημέρες πριν από την ημερομηνία άφιξής τους ή πιστοποιητικό που να έχει εκδοθεί από ιατρό που να επιβεβαιώνει ότι ο επιβάτης έχει αναρρώσει από τη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2.

Σε περίπτωση που καμία από τις παραπάνω απαιτήσεις δεν μπορεί να παρουσιαστεί πριν από την αναχώρηση, τότε ο επιβάτης υποχρεούται να πραγματοποιήσει PCR ή Rapid Antigen τεστ αμέσως μετά την άφιξή του στη Δημοκρατία της Κροατίας (με δικά του έξοδα), με την υποχρέωση παραμονής σε αυτο-απομόνωση μέχρι την λήψη του αρνητικού αποτελέσματος. Σε περίπτωση που ο επιβάτης δεν πραγματοποιήσει το τεστ τότε υποχρεούται σε αυτο-απομόνωση για περίοδο δέκα (10) ημερών.

Εξαιρέσεις
Βρείτε εδώ τις εξαιρέσεις που ισχύουν από τις προαναφερθείσες απαιτήσεις.

Απαραίτητα έγγραφα

 • Κατά την άφιξη στην Κροατία όλοι οι αλλοδαποί επιβάτες πρέπει να παρουσιάσουν συμπληρωμένο το έντυπο Enter Croatia Form. Εάν οι επιβάτες δεν είναι σε θέση να το συμπληρώσουν πριν από την αναχώρηση, θα λάβουν ένα αντίγραφο για να το συμπληρώσουν κατά την άφιξή τους. Το έντυπο δεν χρειάζεται να το συμπληρώσουν οι υπήκοοι και οι μόνιμοι κάτοικοι της Κροατίας.
 • Όλοι οι επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων των υπηκόων και των μόνιμων κατοίκων της Κροατίας, πρέπει να παρουσιάσουν συμπληρωμένο το έντυπο εντοπισμού επιβατών (PLF) κατά την άφιξή τους. Το έντυπο είναι επίσης διαθέσιμο εντός του αεροσκάφους.

Ποιοι επιβάτες επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα

Η Κύπρος δέχεται πτήσεις και επιβάτες από όλες τις χώρες αλλά με διαφορετικά μέτρα ανά κατηγορία στην οποία ανήκει η χώρα προέλευσης.

Υπάρχουν τέσσερις (4) κατηγορίες (Πράσινο, Πορτοκαλί, Κόκκινο και Γκρι), στις οποίες οι χώρες χωρίζονται ανάλογα με την επιδημιολογική τους κατάσταση:

Σχετικά με τους επιβάτες οι οποίοι κατά τις τελευταίες 14 ημέρες διέμεναν ή διήλθαν από την Ινδία, απαγορεύεται η άφιξή τους ή η είσοδός τους ανεξαρτήτως αν κατέχουν οποιαδήποτε εν ισχύ άδεια εισόδου ή και παραμονής. Εξαιρούνται οι Κύπριοι πολίτες και οι πολίτες της ΕΕ που αποδεδειγμένα έχουν τη μόνιμη τους κατοικία στην Κύπρο.

 • Χώρες Πράσινης Κατηγορίας (Green) – Χώρες χαμηλού κινδύνου στην παρούσα φάση
  • Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Τσεχία,  Ουγγαρία, Γερμανία, Ιταλία, Φινλανδία, Σλοβακία
  • Μέλη της Ζώνης Σένγκεν: Ισλανδία, Νορβηγία
  • Τρίτες Χώρες:  Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Σαουδική Αραβία, Νότια Κορέα, Ισραήλ
  • Χώρες Πορτοκαλί Κατηγορίας (Orange) – Χώρες με πιθανόν χαμηλό κίνδυνο αλλά με μεγαλύτερη αμφιβολία σε σύγκριση με την πράσινη Κατηγορία
   • Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Πορτογαλία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Δανία, Εσθονία,  Γαλλία, ΕΛΛΑΔΑ, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβενία, Σουηδία
   • Τρίτες Χώρες: Κίνα (περιλαμβανομένου και του Χονγκ Κονγκ και του Μακάου), Ηνωμένο Βασίλειο,  Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ιαπωνία

 

 • Χώρες Κόκκινης Κατηγορίας (Red) – Χώρες αυξημένου κινδύνου συγκριτικά με τις χώρες της Πράσινης και της Πορτοκαλί Κατηγορίας
  • Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ισπανία, Ολλανδία
  • Μικρά κράτη: Ανδόρα, Μονακό, Πόλη του Βατικανού, Σαν Μαρίνο
  • Μέλη της Ζώνης Σένγκεν: Ελβετία, Λιχτενστάιν
  • Τρίτες Χώρες: Ρουάντα Ρωσία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ουκρανία, Ιορδανία, Λίβανος, Αίγυπτος,  Λευκορωσία, Κατάρ, Σερβία, Ταϊλάνδη, Αρμενία, Γεωργία, Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Καναδάς, Ταϊβάν, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία

   

 • Χώρες Γκρίζας Κατηγορίας (Ειδικής Άδειας / Special Permission): 
 • Οι χώρες που δεν αναφέρονται στις προαναφερθείσες κατηγορίες (πράσινο, πορτοκαλί και κόκκινο) θεωρούνται ότι ανήκουν στην κατηγορία Γκρι (Ειδικής Άδειας/ Special Permission). Για τις χώρες της Γκρίζας Κατηγορίας, η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία επιτρέπεται μόνο για τις ακόλουθες κατηγορίες επιβατών:
  • Οι Κύπριοι πολίτες και μέλη της οικογένειας τους (οι αλλοδαποί σύζυγοί τους και τα ανήλικα τέκνα αυτών)
  • Οι Ευρωπαίοι πολίτες, οι πολίτες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) και της  Ελβετίας
  • Τα νόμιμα διαμένοντα στη Δημοκρατία πρόσωπα
  • Τα πρόσωπα που δικαιούνται να εισέλθουν στη Δημοκρατία σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης
  • Τα πρόσωπα υπηκοότητας τρίτων κρατών, που δικαιούνται να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, μετά από ειδική άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία ως αυτή καθορίζεται από το περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διάταγμα (Αρ. 9) του 2021, ως εκάστοτε αυτό τροποποιείται.

Η κατηγοριοποίηση των χωρών θα ενημερώνεται σε εβδομαδιαία βάση από το Υπουργείο Υγείας. Συνιστάται στους επιβάτες να ελέγχουν συχνά τις ανακοινώσεις εδώ.

COVID-19 μέτρα


Τα μέτρα ανάλογα με την κατηγορία που ανήκει κάθε χώρα είναι τα εξής:

 • Κατηγορία ΠΡΑΣΙΝΟ – Χωρίς περιορισμούς. Οι επιβάτες που προέρχονται από χώρες της κατηγορίας Πράσινο δεν υποχρεούνται να παρουσιάσουν πιστοποιητικό αποτελέσματος τεστ για COVID-19 ή να αυτοαπομονωθούν.
 • Κατηγορία ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ – Οι επιβάτες που προέρχονται από χώρες της κατηγορίας Πορτοκαλί πρέπει να υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρηση και να φέρουν πιστοποιητικό που να δείχνει το αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR για COVID-19.
 • Κατηγορία ΚΟΚΚΙΝΟ – Αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ PCR που έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρηση και επιπλέον τεστ PCR κατά την άφιξη στην Κύπρο. Οι Κύπριοι πολίτες και οι νόμιμοι κάτοικοι της Κύπρου που προέρχονται από τη χώρα της κόκκινης κατηγορίας μπορούν να επιλέξουν να υποβληθούν σε τεστ μόνο κατά την άφιξή τους στην Κύπρο. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να παραμείνουν σε υποχρεωτική καραντίνα.
 • Κατηγορία ΓΚΡΙ – Οι επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες της κατηγορίας αυτής θα πρέπει να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο από αναγνωρισμένο εργαστήριο, με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 72 ωρών πριν το ταξίδι τους για την Κυπριακή Δημοκρατία και να έχουν πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητικό αποτέλεσμα PCR για COVID-19. Οι επιβάτες μπορούν εάν το επιθυμούν να διεξάγουν τον εργαστηριακό έλεγχο κατά την άφιξή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλλοντας οι ίδιοι το κόστος της εργαστηριακής εξέτασης. Οι επιβάτες που αφικνούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία από χώρες της Γκρίζας Κατηγορίας (Ειδικής Άδειας / Special Permission) παραμένουν σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού ή υποχρεωτικής απομόνωσης (καραντίνα) δεκατεσσάρων (14) ημερών ή εναλλακτικά σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού ή υποχρεωτικής απομόνωσης (καραντίνα) δέκα (10) ημερών εφόσον υποβληθούν ξανά σε μοριακή εξέταση για τη νόσο COVID-19 (με ιδία έξοδα) τη 10η ημέρα και έχουν αρνητικό εργαστηριακό αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα της εργαστηριακής εξέτασης θα αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση monada@mphs.moh.gov.cy.

Η Ελλάδα ανήκει στην κατηγορία ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ και επομένως απαιτείται οι επιβάτες να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο PCR εντός 72 ωρών προ της αναχώρησής τους και να έχουν πιστοποιητικό που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό.

Το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ πρέπει να είναι στα Αγγλικά ή στα Ελληνικά.

Εξαιρούνται μόνο τα παιδιά κάτω των δώδεκα (12) ετών.

Εμβολιασμένοι επιβάτες


Από τις 10 Μαΐου 2021,
το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα γίνει δεκτό ως πρόσθετο μέτρο διευκόλυνσης ταξιδιού για επιβάτες που ταξιδεύουν από: κράτη μέλη της ΕΕ, χώρες μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας και της Ισλανδίας), της Αρμενίας, του Μπαχρέιν, της Λευκορωσίας, του Καναδά, της Αιγύπτου, της Γεωργίας, του Ισραήλ, της Ιορδανίας, του Κουβέιτ, του Λιβάνου, του Κατάρ, της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Σερβίας, της Ελβετίας, της Ουκρανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ηνωμένου Βασίλειου και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι επιβάτες, από τις παραπάνω χώρες, που μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν λάβει όλες τις απαραίτητες δόσεις ενός εγκεκριμένου εμβολίου, δεν θα υποχρεούνται να υποβληθούν σε τεστ για να επισκεφθούν την Κύπρο, ανεξάρτητα από το χρώμα/κατηγοριοποίηση της χώρας αναχώρησής τους. Επιπλέον, δεν θα υποχρεωθούν σε καραντίνα.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα θεωρείται έγκυρο εφόσον ο εμβολιασμός θα έχει πραγματοποιηθεί ένα από τα παρακάτω εμβόλια και έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες δόσεις του αντίστοιχου εμβολίου.

Χρονικά πλαίσια για σκοπούς ταξιδιού

 • Εμβόλιo Janssen/Johnson & Johnson: Θα πρέπει να έχει παρέλθει ο αριθμός των 14 ημερών μεταξύ της χορήγησης της δόσης εμβολίου (1 δόση εμβολίου) και της ημερομηνίας ταξιδιού.
 • Εμβόλιo Vaxzevria (AstraZeneca): Με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων δόσεων του εμβολίου.
 • Εμβόλιo Pfizer-BioNTech: Με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων δόσεων του εμβολίου.
 • Εμβόλιo Moderna: Με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων δόσεων του εμβολίου.
 • Εμβόλιο Sputnik V (Gam-COVID-Vac): Με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων δόσεων του εμβολίου.
 • Εμβόλιο Sinopharm (BBIBP COVID-19): Με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων δόσεων του εμβολίου.

Οι επιβάτες θα πρέπει να ανεβάσουν ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού εμβολιασμού στη πλατφόρμα Cyprus Flight Pass μαζί με τις απαιτούμενες λεπτομέρειες του εμβολιασμού. Ο επιβάτης είναι υπεύθυνος για την παροχή ανακριβών πληροφοριών, και σε αυτήν την περίπτωση, θα υπόκειται σε κυρώσεις κατά την άφιξή του στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι οι υπό αναφορά επιβάτες, κατά την άφιξή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία, δεν θα εξαιρούνται από τους τυχόν δειγματοληπτικούς ελέγχους που διεξάγει το Υπουργείο Υγείας καθώς και της πιστής εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ισχύουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Απαραίτητα έγγραφα

Όλοι οι επιβάτες, ανεξαρτήτου κατηγορίας της χώρας προέλευσης, είναι απαραίτητο να έχουν συμπληρώσει το Cyprus Flight Pass. Μπορούν να οριστικοποιήσουν και να υποβάλουν τη φόρμα εντός 48 ωρών πριν την έναρξη του ταξιδιού τους από την αρχική χώρα αναχώρησης προς την Κυπριακή Δημοκρατία (είτε με απευθείας πτήση, είτε μέσω ενδιάμεσων χωρών).

Αν το site είναι εκτός λειτουργίας για τεχνικούς λόγους με επίσημη ανακοίνωση των Αρμοδίων Αρχών της Κυπριακής Κυβέρνησης και ο επιβάτης διαθέτει το σχετικό screenshot από την ιστοσελίδα ως απόδειξη της ανεπιτυχούς προσπάθειάς του για συμπλήρωση, τότε θα δύναται να συμπληρώσει έντυπο Passenger Locator Form πριν την επιβίβαση στο gate. Αν ένας επιβάτης δεν το έχει συμπληρώσει ή δεν διαθέτει απόδειξη ότι όταν προσπάθησε να το κάνει το σύστημα ήταν εκτός λειτουργίας για τεχνικούς λόγους, ή διαθέτει την παραπάνω απόδειξη αλλά αρνείται να συμπληρώσει την έντυπη μορφή του πριν την επιβίβαση στο gate τότε δεν θα του επιτρέπεται η επιβίβαση στο αεροσκάφος.

Μετεπιβιβαζόμενοι και Διερχόμενοι επιβάτες πρέπει να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν Cyprus Flight Pass συμπληρώνοντας τις σχετικές πληροφορίες στο έντυπο αίτησης.

Οι επιβάτες που αποβιβάζονται, διέρχονται από τον έλεγχο διαβατηρίων και χρειάζεται να κάνουν επανέλεγχο εισιτηρίου (check-in) δεν θεωρούνται ως Μετεπιβιβαζόμενοι ή Διερχόμενοι επιβάτες και πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο αίτησης ως άφιξη στην Κύπρο, ικανοποιώντας τα προαπαιτούμενα της κατηγορίας χώρας αναχώρησής τους.

*Μετεπιβιβαζόμενοι επιβάτες είναι οι επιβάτες που ταξιδεύουν από χώρα αναχώρησης μέσω Κύπρου, αποβιβάζονται στην Κύπρο και συνεχίζουν το ταξίδι τους στον επόμενο προορισμό με πτήση ανταπόκρισης της ίδιας ή διαφορετικής αεροπορικής εταιρείας, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν επανέλεγχο εισιτηρίου (check-in).

**Διερχόμενοι επιβάτες είναι οι επιβάτες που ταξιδεύουν από χώρα αναχώρησης μέσω Κύπρου, δεν αποβιβάζονται στην Κύπρο και συνεχίζουν το ταξίδι τους με την ίδια πτήση προς τον επόμενο προορισμό τους.

Επιπλέον πληροφορίες

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ενημερώνει ότι από την 1η Φεβρουαρίου 2021 τα στοιχεία επικοινωνίας του τηλεφωνικού κέντρου για εξυπηρέτηση επιβατών που προτίθενται να ταξιδεύσουν από το εξωτερικό προς την Κύπρο και πιθανόν να έχουν ερωτήματα σχετικά με τη χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας  “CyprusFlightPass” θα είναι τα ακόλουθα:

Για ερωτήματα τηλεφωνικώς στους αριθμούς:
Κλήσεις εντός Κύπρου: 1474
Κλήσεις από εξωτερικό: +357 22 285 757

Για γραπτά ερωτήματα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, κάντε κλικ εδώ.

Προτείνεται στους επιβάτες να συμβουλεύονται τις παρακάτω σελίδες πριν από την πτήση τους:

Ποιοι επιβάτες επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα

Η είσοδος στον Λίβανο επιτρέπεται σε όλους τους επιβάτες εκτός από εκείνους που τις τελευταίες 14 ημέρες έχουν βρεθεί στη Βραζιλία ή την Ινδία.

COVID-19 μέτρα

Όλοι οι επιβάτες πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό COVID-19 PCR τεστ το οποίο να έχει διεξαχθεί μέχρι και 96 ώρες πριν την άφιξή τους στον Λίβανο.

Εξαιρούνται:

 • Παιδιά κάτω των 12 ετών
 • Επιβάτες που επιστρέφουν στον Λίβανο εντός 1 εβδομάδας από την αναχώρησή τους (θα υποβληθούν σε COVID-19 PCR τεστ κατά την άφιξή τους)
 • Επιβάτες που φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της COVID-19 εφόσον έχουν λάβει την δόση του εμβολίου τουλάχιστον 15 μέρες πριν την αναχώρησή τους.

Η οδηγία αυτή αφορά σε επιβάτες που έχουν εμβολιαστεί στον Λίβανο ή σε μια από τις παρακάτω χώρες: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χώρες τις Ασίας, Αίγυπτο, Αλγερία, Μαρόκο και Τυνησία.

Όλοι οι επιβάτες άνω των 12 ετών υπόκεινται σε COVID-19 τεστ κατά την άφιξή τους.

Πληροφορίες σχετικά με την καραντίνα

Όλοι οι επιβάτες πρέπει να επιβεβαιώσουν τον τόπο κατοικίας-διαμονής τους και να εισέλθουν σε αυτοαπομόνωση για 72 ώρες από την άφιξή τους για να αποφύγουν τυχόν νομικές κυρώσεις.

Επιβάτες transit

Όλοι οι διερχόμενοι επιβάτες, άνω των 12 ετών, που διέρχονται μέσω Βηρυτού με προορισμό την Συρία θα πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό COVID-19 PCR τεστ που να έχει διεξαχθεί το αργότερο 96 ώρες πριν την αναχώρησή τους.

Όλοι οι διερχόμενοι επιβάτες, που διέρχονται μέσω Βηρυτού με προορισμό την Συρία πρέπει να έχουν πάρει προέγκριση από τις Συριακές αρχές.

Η οδηγία αυτή δεν αφορά τους:

 • Πολίτες της Συρίας
 • Επιβάτες με ταξιδιωτικό έγγραφο για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (Document de Voyage pour les Refugees Palestinians) που έχει εκδοθεί από την Συρία.

Οι επιβάτες που φτάνουν στο Λίβανο από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βραζιλία υποχρεούνται στα παρακάτω:

 • Να φέρουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR COVID-19. Η ισχύς του αρνητικού αποτελέσματος δοκιμής δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 96 ώρες μεταξύ του αποτελέσματος του τεστ και της ημερομηνίας άφιξης στο Λίβανο.
 • Να έχουν κράτηση ξενοδοχείου, με δικά τους έξοδα, για 5 ημέρες / 4 διανυκτερεύσεις σε ένα από τα παρακάτω ξενοδοχεία:
  • May flower Beirut- Hamra
  • Royal Tulip Hotel- Achrafieh
  • Alife Apart Hotel- Sodeco
  • Lancaster Tamar Hotel- Hadat, Beirut
  • Gefinor Rotana- Beirut
  • Raouche Arjaan by Rotana
  • Riviera Hotel – Beirut

Κατά την άφιξη των επιβατών στο αεροδρόμιο BRHIA, τα λεωφορεία από τα παραπάνω ξενοδοχεία θα τους μεταφέρουν από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο, όπου θα παραμείνουν σε καραντίνα για 5 ημέρες / 4 νύχτες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα κάνουν ακόμη ένα τεστ PCR σε ένα από τα εργαστήρια εξουσιοδοτημένα από το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας με δικά τους έξοδα. Εάν το αποτέλεσμα του τεστ PCR είναι θετικό, οι επιβάτες θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας.

Εξαιρέσεις από τα παραπάνω:

 • Επιβάτες που έχουν λάβει τη δεύτερη δόση ή μια δόση εμβολίου COVID-19 (εάν πρόκειται για εμβόλιο μίας δόσης) τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν από την αναχώρησή τους στο Λίβανο.
 • Επιβάτες που ανάρρωσαν από COVID-19 εντός 90 ημερών πριν από την ημερομηνία αναχώρησής τους, θα πρέπει να φέρουν επίσημο έγγραφο που το πιστοποιεί. (Το τεστ PCR κατά την άφιξή τους στο BRHIA θα πραγματοποιηθεί)
 • Υπήκοοι Λιβάνου καθώς και Λιβανέζοι και ξένοι διπλωμάτες με τις οικογένειές τους, εξαιρούνται από την υποχρέωση για καραντίνα σε ξενοδοχείο αλλά θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για 5 ημέρες στον τόπο κατοικίας τους
 • Χερσαίοι επιβάτες transit στη Συρία μέσω BRHIA
 • Ανήλικοι κάτω των 18 ετών, είτε με συνοδεία ή χωρίς.
 • Οι επιβάτες που επέστρεψαν στον Λίβανο εντός μίας εβδομάδας (που ταξίδεψαν κατά τη διάρκεια μιας ημέρας της εβδομάδας και επέστρεψαν την ίδια ημέρα κατά την επόμενη εβδομάδα) δεν υποχρεούνται να κάνουν τεστ PCR στο σημείο αναχώρησής τους, αλλά θα υποβληθούν σε τεστ PCR κατά την άφιξη στο BRIHA.

Οι επιβάτες που δεν έχουν κάνει κράτηση σε ξενοδοχείο σε ένα από τα παραπάνω ξενοδοχεία δεν επιτρέπεται να επιβιβαστούν στο αεροσκάφος.

Απαραίτητα έγγραφα

Όλοι οι επιβάτες, άνω των 12 ετών, είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώσουν τη φόρμα εντοπισμού που βρίσκεται εδώ και να παρουσιάσουν την έγκριση που έχουν λάβει είτε με SMS, είτε με e-mail στους υπαλλήλους της εταιρείας.

Όλοι οι επιβάτες πρέπει να κατεβάσουν και να ενεργοποιήσουν την εφαρμογή “covidlebtrack” και να την παρουσιάσουν στις αρμόδιες αρχές του αεροδρομίου.

Οι επιβάτες που δεν φέρουν στην κατοχή τους τα σωστά συμπληρωμένα έγγραφα, δεν θα επιβιβάζονται στην πτήση.

Ποιοι επιβάτες επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα

Η είσοδος στο Λουξεμβούργο επιτρέπεται σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών Σένγκεν, καθώς και στους πολίτες του Αγίου Μαρίνου, της Ανδόρας, του Μονακό και του Βατικανού.

Οι υπήκοοι τρίτων χωρών δεν μπορούν πλέον να εισέλθουν έως τις 31/12/2021.

Εξαιρουμένου αυτού του κανόνα είναι υπήκοοι από τις ακόλουθες τρίτες χώρες: Αυστραλία, Κίνα, Χονγκ Κονγκ και Μακάο, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη.

COVID-19 μέτρα

Από τις 29/01/2021, όλοι οι επιβάτες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, ηλικίας 6 ετών και άνω, που επιθυμούν να ταξιδέψουν αεροπορικώς στο Λουξεμβούργο, πρέπει να παρουσιάσουν κατά την επιβίβασή τους αρνητικό αποτέλεσμα για COVID-19 σύμφωνα με τις παρακάτω οδηγίες:

 • To τεστ πρέπει να είναι PCR viral detection for SARS-CoV-2 viral RNA ή τεστ ανίχνευσης αντιγόνων (rapid test) που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες 72 ώρες πριν από την πτήση.
 • Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι τυπωμένο ή σε ηλεκτρονική μορφή.
 • Το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ πρέπει να παρουσιάζεται, εάν απαιτείται συνοδευόμενο από μετάφραση, σε μία από τις διοικητικές γλώσσες του Λουξεμβούργου ή στα Αγγλικά.

Ορισμένες κατηγορίες επιβατών εξαιρούνται από την απαίτηση για τεστ. Ελέγξτε εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν αεροπορικώς από χώρα που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της ζώνης Σένγκεν, θα πρέπει να υποβληθούν σε επιπλέον τεστ ανίχνευσης αντιγόνων (rapid test) κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο του Λουξεμβούργου. Αυτό ισχύει επίσης για τα αεροπορικά ταξίδια ατόμων προς το Λουξεμβούργο, τα οποία αναχωρούν από τρίτη χώρα και διέρχονται από αεροδρόμιο σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της ζώνης Σένγκεν.

Επιπλέον πληροφορίες

Ποιοι επιβάτες επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα

Η είσοδος στη Μάλτα μέχρι νεοτέρας επιτρέπεται σε επιβάτες που έρχονται και έχουν μείνει τις τελευταίες 14 ημέρες από τις κάτωθι χώρες:

Ανδόρα, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Καναδάς, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ινδονησία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ιορδανία, Λετονία, Λίβανος, Λιχτενστάιν Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μονακό, Μαρόκο, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Τουρκία, Ουρουγουάη, Βατικανό.

COVID-19 μέτρα

Οι επιβάτες που φθάνουν από οποιαδήποτε από τις παραπάνω χώρες (όπως η Ελλάδα και η Κύπρος), οι οποίες βρίσκονται στη λίστα της Μάλτας με τις πορτοκαλί χώρες, πρέπει να φέρουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR για COVID-19, που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες 72 ώρες πριν από την επιβίβαση στην πτήση τους. Οι επιβάτες που δεν έχουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ, ενδέχεται να υποβληθούν σε τεστ PCR COVID-19 κατά την άφιξή τους στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Μάλτας και ενδέχεται να υποχρεωθούν σε καραντίνα.

Όλοι οι επιβάτες που φτάνουν στη Μάλτα θα υποβληθούν σε έλεγχο θερμοκρασίας σώματος κατά την άφιξη. Εάν η θερμοκρασία του σώματος υπερβαίνει τους 37,2 C, μπορεί να χρειαστεί οι αξιωματούχοι της Δημόσιας Υγείας να τους πάρουν συνέντευξη.

Απαραίτητα έγγραφα

Όλοι οι επιβάτες υποχρεούνται να κατεβάσουν, να εκτυπώσουν και να συμπληρώσουν τις φόρμες travel declaration και passenger locator form. Θα πρέπει να ρίξουν και τις δύο φόρμες στα κουτιά που είναι διαθέσιμα κατά την έξοδο από το Terminal όπου γίνεται ο έλεγχος θερμοκρασίας μετά την άφιξη στη Μάλτα.

Επιπλέον πληροφορίες

Συνίσταται στους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν στη Μάλτα να επισκέπτονται τακτικά τη σελίδα του Αεροδρομίου της Μάλτας.

Ποιοι επιβάτες επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα

Η είσοδος στην Ολλανδία επιτρέπεται σε:

 • Υπήκοοι και κάτοικοι της Ολλανδίας
 • Υπήκοοι των χωρών: Ανδόρα, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία (Δημοκρατία), Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα , Μονακό, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Βατικανό
 • Υπήκοοι των ακόλουθων χωρών και επιβάτες με άδεια παραμονής μακράς διάρκειας που εκδίδεται από: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία (Δημοκρατία), Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Σιγκαπούρη, Ισραήλ και Κίνα (ηπειρωτική Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Μακάο)
 • Βρετανοί υπήκοοι
 • Μέλη οικογένειας υπηκόου κράτους μέλους του ΕΟΧ ή της Ελβετίας. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.
 • Κάτοικοι των ακόλουθων χωρών: Αυστραλία, Ισραήλ, Κορέας (Δημοκρατία), Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Ουρουγουάη
 • Επιβάτες με προξενικό, διπλωματικό, επίσημο, υπηρεσιακό ή ειδικό διαβατήριο που ταξιδεύουν εν υπηρεσία
 • Επιβάτες με θεώρηση Σένγκεν που εκδόθηκε μετά τις 19 Μαρτίου 2020 και ταξιδεύουν μέσω Ολλανδίας σε άλλο κράτος μέλος του Σένγκεν
 • Στρατιωτικό προσωπικό
 • Φοιτητές με απόδειξη αποδοχής σε πρόγραμμα σπουδών
 • Συνεργάτες με συμπληρωμένη τη φόρμα “Declaration of relationship for COVID-19 entry ban exemption”. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

COVID-19 μέτρα

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν προς ή μέσω της Ολλανδίας και αναχωρούν από χώρα υψηλού κινδύνου, όπως η ΕΛΛΑΔΑ, έχουν 2 επιλογές για τα πιστοποιητικά που πρέπει να παρουσιάσουν:

Επιλογή 1:
Πρέπει να δείξουν ένα (1) αποτέλεσμα τεστ: Αρνητικό αποτέλεσμα τεστ NAAT  για COVID-19 (PCR, RT PCR, LAMP, TMA, mPOCT) το οποίο ελήφθη όχι περισσότερο από 72 ώρες πριν από την άφιξη στην Ολλανδία.

Το πιστοποιητικό τεστ COVID – 19 πρέπει να έχει συνταχθεί με βάση τις παρακάτω πληροφορίες:

 • Αποδεκτές γλώσσες: Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Πορτογαλικά, Ισπανικά ή Ολλανδικά. Μετάφραση του αποτελέσματος του τεστ θα γίνεται αποδεκτή υπό την προϋπόθεση ότι η μετάφραση φέρει την αρχική υπογραφή ή τη σφραγίδα του γιατρού ή του ινστιτούτου που διεξήγαγε το τεστ.
 • Τύπος τεστ COVID-19: NAAT (PCR, RT PCR, LAMP, TMA, mPOCT)
 • Αποτελέσματα τεστ: αρνητικό ή «δεν ανιχνεύεται»
 • Όνομα και επώνυμο επιβάτη όπως αναφέρεται στο διαβατήριο
 • Ημερομηνία και ώρα που έγινε το τεστ
 • Γίνεται αποδεκτό σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή
 • Τα self-tests δεν γίνονται δεκτά

Αυτοί οι κανόνες ισχύουν και αν πραγματοποιείται transit μέσω της Ολλανδίας.

Επιλογή 2
Απόδειξη ανάρρωσης ή θετικό τεστ πολύ καιρό μετά την εμφάνιση κοροναϊού:
Μερικοί άνθρωποι συνεχίζουν να εμφανίζουν θετικά τεστ για μεγάλο χρονικό διάστημα αφού είχαν COVID-19, ακόμη και όταν δεν έχουν πλέον συμπτώματα και δεν είναι πλέον μολυσματικοί. Μπορούν να ταξιδέψουν αν παρουσιάσουν τα ακόλουθα:

 • Ένα θετικό αποτέλεσμα τεστ NAAT (PCR) ή ένα αποτέλεσμα τεστ αντιγόνου με βάση δείγμα που συλλέχθηκε 2 εβδομάδες έως 8 εβδομάδες πριν από το ταξίδι.
  Πρέπει επίσης να παρουσιάσουν ένα από τα παρακάτω:
 • Αρνητικό αποτέλεσμα σε rapid test κατά την αναχώρηση βάσει δείγματος από τις τελευταίες 24 ώρες
  Ή
 • Εάν το αποτέλεσμα του rapid test βγει θετικό, μπορούν να παρουσιάσουν πιστοποιητικό γιατρού που δηλώνει ότι δεν μπορούν πλέον να μολύνουν άλλους. Αυτό το πιστοποιητικό πρέπει να έχει εκδοθεί το πολύ 72 ώρες πριν από την επιβίβαση. Το πιστοποιητικό πρέπει να είναι στα ολλανδικά, αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά, πορτογαλικά ή ισπανικά και να φέρει το λογότυπο ή τη σφραγίδα του γιατρού ή του ινστιτούτου.

Μπορείτε να βρείτε εξαιρέσεις για την υποχρέωση για τεστ εδώ.

Αν το ταξίδι καθυστερήσει όχι καθ’υπαιτιότητα του επιβάτη, τότε έχει περιθώριο το τεστ να έχει ισχύ για 96 ώρες αντί για 72. Ο επιβάτης είναι υποχρεωμένος να παρουσιάσει τον επίσημο λόγο καθυστέρησης της πτήσης, και άρα και της άφιξής του στη χώρα, που ορίζει ότι δεν ευθύνεται ο ίδιος.

Υποχρέωση για καραντίνα
Οι επιβάτες που ταξιδεύουν στην Ολλανδία από χώρα υψηλού κινδύνου, όπως η ΕΛΛΑΔΑ, υποχρεούνται σε καραντίνα διάρκειας 10 ημερών. Η περίοδος καραντίνας μπορεί να μειωθεί εάν ο επιβάτης κάνει τεστ την 5η ημέρα και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καραντίνα μπορείτε να βρείτε εδώ.

Οι επιβάτες που προέρχονται από μια περιοχή για την οποία ισχύει υποχρεωτική καραντίνα, πρέπει να φέρουν μαζί τους τα ακόλουθα έντυπα:

 • μια τυπωμένη, συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη δήλωση καραντίνας (Quarantine Declaration Form).
 • αρνητικό αποτέλεσμα τεστ COVID-19.

Οι επιβάτες που προέρχονται από μια χώρα / περιοχή όπου ο κίνδυνος για COVID-19 είναι χαμηλός, όπως η περιοχή του Βόρειου Αιγαίου και η Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων και μόνο για απευθείας πτήσεις προς την Ολλανδία, οι επιβάτες δεν χρειάζεται να φέρουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ πριν από την αναχώρηση και επίσης δεν υποχρεούνται σε καραντίνα κατά την άφιξή τους.

Εδώ μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τις εξαιρέσεις από την υποχρεωτική καραντίνα.

Οι επιβάτες πρέπει να έχουν πάντα μια δήλωση Quarantine Declaration μαζί τους, η οποία διανέμεται και συλλέγεται από το πλήρωμα του αεροσκάφους κατά τη διάρκεια της πτήσης, ακόμη και αν εξαιρούνται της υποχρεωτικής καραντίνας.

Σχετικά με τους επιβάτες που έχουν εμβολιαστεί για COVID-19:
Οι επιβάτες πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ, ακόμη και αν έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Απαραίτητα έγγραφα

 Check – in /Επιβίβαση: Όλοι οι επιβάτες που ταξιδεύουν στην Ολλανδία πρέπει να παρουσιάσουν πριν από την επιβίβαση τα εξής:

Κατά την άφιξη τους στην Ολλανδία, όλοι οι επιβάτες πρέπει να παρουσιάσουν όλα τα παρακάτω:

Επιπλέον πληροφορίες

Οι επιβάτες θα πρέπει να συμβουλεύονται συχνά πριν από την πτήση τους τις παρακάτω σελίδες για τυχόν αλλαγές στους κανονισμούς:

Ποιοι επιβάτες επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα

Η είσοδος στην Ουγγαρία επιτρέπεται σε:

 • Πολίτες της Ουγγαρίας και μέλη της οικογένειάς τους
 • Επιβάτες με μόνιμη άδεια παραμονής στην Ουγγαρία και τα μέλη της οικογένειάς τους
 • Επιβάτες με άδεια παραμονής που έχει εκδοθεί από την υπηρεσία μετανάστευσης της Ουγγαρίας με ισχύ μεγαλύτερη από 90 ημέρες
 • Επιβάτες με “D” Visa που έχει εκδοθεί από την Ουγγαρία

Οι αλλοδαποί επιβάτες που επιθυμούν να εισέλθουν στην Ουγγαρία για συγκεκριμένους λόγους πρέπει επίσης να υποβάλλουν και αίτηση για εξαίρεση.
Το έντυπο, το οποίο πρέπει να συμπληρωθεί πριν από το ταξίδι, διατίθεται στα Αγγλικά ή στα Ουγγρικά.

COVID-19 μέτρα

Υποχρέωση για καραντίνα
Όλοι οι επιβάτες πρέπει να εισέλθουν σε υποχρεωτική αυτοαπομόνωση 10 ημερών.
Οι επιβάτες που δεν έχουν τόπο διαμονής στην Ουγγαρία, θα πρέπει να παραμείνουν για το διάστημα της αυτοαπομόνωσης, σε μέρη που έχει επιλέξει η Ουγγρική κυβέρνηση για τον λόγο αυτό.
Οι πολίτες της Ουγγαρίας που επιστρέφουν από το εξωτερικό υποχρεούνται σε αυτοαπομόνωση εκτός αν υποβληθούν σε διπλό έλεγχο κατά της COVID-19 πραγματοποιώντας ένα COVID-19 PCR τεστ τουλάχιστον 5 ημέρες μετά την άφιξή τους και ένα ακόμη COVID-19 PCR τεστ τουλάχιστον 48 ώρες μετά το πρώτο. Αν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά τότε η περίοδος της απομόνωσης μπορεί να λήξει.
Σημείωση: Οι Ούγγροι πολίτες μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους από το εξωτερικό χωρίς περιορισμούς εάν ταξιδεύουν για επαγγελαματικούς λόγους και μπορούν να το πιστοποιήσουν με αξιοπιστία, κατά την επιστροφή τους στην Ουγγαρία.

Εξαιρέσεις:
Οι περιορισμοί δεν ισχύουν για επιβάτες με πιστοποιητικά ανοσίας COVID-19 που εκδίδονται από: Ουγγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Σλοβενία, Μπαχρέιν, Κροατία, Τουρκία, Βόρεια Μακεδονία, Τσεχία, Μογγολία, Γεωργία, Ρουμανία, Μολδαβία, Σλοβακία, Κύπρο, Αλβανία, Μαρόκο και Ουκρανία και τους ανήλικους κάτω των 18 που μπορεί να συνοδεύουν.

Επιβάτες Transit:
Οι επιβάτες transit, που δεν είναι Ούγγροι πολίτες, μπορούν να εισέλθουν στην Ουγγαρία για σκοπούς διέλευσης αν υποβληθούν σε ιατρική εξέταση κατά την είσοδό τους στη χώρα και η ιατρική εξέταση δεν αποδεικνύει την υποψία μόλυνσης από COVID-19. Πρέπει επίσης να πιστοποιήσουν το σκοπό και τον προορισμό του ταξιδιού τους και την είσοδό τους σε μια γειτονική χώρα της Ουγγαρίας στο δρόμο τους προς τον τελικό προορισμό τους.

Ποιοι επιβάτες επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα

 • υπήκοοι και κάτοικοι της Πολωνίας,
 • σύζυγοι και παιδιά υπηκόων της Πολωνίας,
 • υπήκοοι και κάτοικοι από τις εξής χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία (Δημοκρατία), Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα , Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ελβετία,
 • Βρετανοί υπήκοοι και σύζυγοι και παιδιά Βρετανών υπηκόων,
 • υπήκοοι και κάτοικοι της Αυστραλίας, της Λευκορωσίας, του Καναδά, της Γεωργίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ταϊλάνδης και της Τυνησίας.

COVID-19 μέτρα

Όλοι οι επιβάτες που φθάνουν στην Πολωνία υποχρεούνται σε 10 ημέρες καραντίνα.

Εξαιρέσεις από την υποχρέωση καραντίνας:

 • Επιβάτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19 με ένα από τα εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση εμβόλια.
  • Οι επιβάτες που έχουν εμβολιαστεί με μια από τις συνολικά δύο απαιτούμενες δόσεις των εμβολίων Pfizer, Moderna, AstraZeneca θεωρούνται πως βρίσκονται σε διαδικασία εμβολιασμού και άρα δεν λογίζονται ως πλήρως εμβολιασμένοι κατά την έννοια του Υπουργικού Συμβουλίου. Εξαίρεση αποτελεί το εμβόλιο μίας δόσης της Johnson&Johnson, με το οποίο όσοι έχουν εμβολιαστεί λογίζονται ως πλήρως εμβολιασμένοι.
 • Επιβάτες που παρουσιάζουν αρνητικό τεστ COVID-19 (το έγγραφο πρέπει να είναι στα Αγγλικά ή στα Πολωνικά) το οποίο να έχει διεξαχθεί το αργότερο 2 ημέρες πριν την άφιξή τους. Το αποτέλεσμα του τεστ υποβάλλεται στους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς κατόπιν αιτήματός τους.
  • Οι επιβάτες που δεν παρουσιάζουν αρνητικό τεστ COVID-19 υποχρεούνται σε καραντίνα. Μπορούν να εξέλθουν από την καραντίνα, αν εντός 48 ωρών από την στιγμή που έχουν εισέλθει στην Πολωνία πραγματοποιήσουν τεστ για την COVID-19 και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό. Σημείωση: Η εξαίρεση από την υποχρέωση σε καραντίνα συμβαίνει μόνο όταν το εργαστήριο αναφέρει το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ COVID-19 στην κρατική επιθεώρηση υγειονομικής περίθαλψης (μέσω του συστήματος EWP)
 • Μέλη διπλωματικών αποστολών, προξενείων και εκπροσώπων διεθνών οργανισμών μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, ή οποιουσδήποτε άλλους επιβάτες που διασχίζουν τα σύνορα και είναι κάτοχοι έγκυρων διπλωματικών διαβατηρίων.
 • Επιβάτες οι οποίοι τερμάτισαν την απομόνωση στο σπίτι, την απομόνωση ή τη νοσηλεία λόγω μόλυνσης με COVID-19, το αργότερο 6 μήνες πριν από την ημέρα διέλευσης των συνόρων της Πολωνίας. Η περίοδος υποχρέωσης σε καραντίνα μειώνεται εάν οι επιβάτες παρουσιάσουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ COVID-19, το οποίο έχει πραγματοποιηθεί το αργότερο 48 ώρες μετά τη στιγμή της εισόδου τους στην Πολωνία.
 • Επιβάτες με αρνητικό αποτέλεσμα τεστ COVID-19, που έχει πραγματοποιηθεί κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο Πολωνίας, πριν όμως περάσουν τους ελέγχους στα σύνορα του αεροδρομίου.

Τα τεστ αντισωμάτων COVID-19 δεν γίνονται δεκτά προκειμένου οι επιβάτες να εξαιρεθούν από την καραντίνα.

Απαραίτητα έγγραφα

Όλοι οι επιβάτες υποχρεούνται να συμπληρώσουν τις φόρμες Passenger Location Form and Public Health Self-Declaration Form τις οποίες μοιράζει και συλλέγει το πλήρωμα καμπίνας.

Επιπλέον πληροφορίες

Συνιστάται σε όλους τους επιβάτες να ελέγχουν το site της Πολωνικής Κυβέρνησης τακτικά πριν από την πτήση τους για τυχόν αλλαγές στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Ποιοι επιβάτες επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα

Η είσοδος στην Πορτογαλία επιτρέπεται σε :

 • Υπηκόους και κάτοικους της Πορτογαλίας
 • Κατόχους μακροχρόνιας VISA που έχει εκδοθεί από την Πορτογαλία
 • Υπηκόους και μέλη της οικογένειάς τους, των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και από τις χώρες Schengen (Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Ισλανδία και Ελβετία) καθώς και από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο
 • Επιβάτες που φθάνουν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τις χώρες Schengen (Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Ισλανδία και Ελβετία), από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα, το Ισραήλ, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρουάντα, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη, τη Δημοκρατία της Κίνας (συμπεριλαμβανομένων Χονγκ Κονγκ και Μακάο) και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής
 • Επιβάτες σε πτήσεις από χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή που δεν είναι στις χώρες Schengen (εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής), αποκλειστικά για σημαντικούς λόγους. (Σημαντικοί λόγοι είναι: επαγγελματικοί, σπουδές, οικογενειακή επανένωση, υγεία ή ανθρωπιστικοί λόγοι.)
 • Επιβάτες σε επαναπατρισμό ή ανθρωπιστικές πτήσεις που οργανώνονται σύμφωνα με το νόμο.

Σύμφωνα με το νομοθετικό διάταγμα αρ. 22-A / 2021, της 17ης Μαρτίου, οι θεωρήσεις (VISA) και οι άδειες σχετικά με τη διαμονή αλλοδαπών στην Πορτογαλία που έχουν λήξει μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2020, γίνονται δεκτές, υπό τους ίδιους όρους, έως τις 31 Δεκεμβρίου, 2021.

COVID-19 μέτρα

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν στην Πορτογαλία ή διέρχονται μέσω Πορτογαλίας πρέπει να παρουσιάσουν τεστ έναντι της SARS-CoV-2 με αρνητικό αποτέλεσμα, διαφορετικά δεν θα τους επιτραπεί η επιβίβαση  (συμπεριλαμβανομένων των Πορτογάλων πολιτών που διαμένουν στην Πορτογαλία και των οικογενειών τους):

 • Τεστ ΝΑΑΤ (RT-PCR, NEAR, TMA, LAMP, HDA, CRISPR, SDA, κτλ.), το οποίο να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών πριν από την ώρα αναχώρησης από το 1ο σημείο επιβίβασης.
  Η’
 • Tεστ αντιγόνου (TRAg) το οποίο να έχει πραγματοποιηθεί εντός 48 ωρών πριν από την ώρα αναχώρησης από το 1ο σημείο επιβίβασης.

Απαιτήσεις για το αποδεικτικό του τεστ:
Αποδεκτές γλώσσες: Πορτογαλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Αγγλικά και Ιταλικά.
Ώρα και ημερομηνία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε το τεστ.
Να είναι σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή (αλλά όχι σε μορφή μηνύματος – SMS).
Είναι ευθύνη των επιβατών να επιβεβαιώσουν εάν το τεστ που έχουν πραγματοποιήσει πληροί τις απαιτήσεις.

Εξαιρέσεις:

 • Παιδιά 12 ετών και κάτω
 • Επιβάτες που ταξιδεύουν από τα νησιά Μαδέρα και Αζόρες

Όλοι οι επιβάτες που ταξιδεύουν στην Πορτογαλία ή διέρχονται μέσω Πορτογαλίας χωρίς αρνητικό τεστ COVID-19 υπόκεινται σε τεστ COVID-19 κατά την άφιξη με δικά τους έξοδα και υπόκεινται σε διοικητική πρόστιμο.

Απαραίτητα έγγραφα

Όλοι οι επιβάτες που φτάνουν στην Πορτογαλία είτε ως τελικό προορισμό, είτε σε transit είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά το PLC έγγραφο.
Το e-PLC μπορεί να συμπληρωθεί σε μια από τις παρακάτω γλώσσες:

Επιπλέον πληροφορίες

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

Ποιοι επιβάτες επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα

Η είσοδος στην Ρουμανία δεν επιτρέπεται. Εξαιρούνται:

 • Υπήκοοι και κάτοικοι Ανδόρας, Αυστρίας, Βελγίου, Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου, Τσεχίας, Δανίας, Εσθονίας, Φινλανδίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Ουγγαρίας, Ισλανδίας, Ιρλανδίας (Δημοκρατία), Ιταλίας, Λετονίας, Λιχτενστάιν, Λιθουανίας, Λουξεμβούργου, Μάλτας, Μονακό, Ολλανδίας, Νορβηγίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας, Ρουμανίας, Άγιου Μαρίνου, Σλοβακίας, Σλοβενίας, Ισπανίας, Σουηδίας, Ελβετίας και Βατικανού.
 • Μέλη οικογένειας υπηκόων κράτους μέλους της ΕΟΧ ή της Ελβετίας, με άδεια διαμονής που εκδίδεται σε μέλη της οικογένειας πολίτη της Ένωσης από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο, την Τσεχία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία, το Λιχτενστάιν, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, τη Νορβηγία, τη Πολωνία, τη Πορτογαλία,  τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Ισπανία, τη Σουηδία ή την Ελβετία.
 • Επιβάτες που φτάνουν από Ανδόρα, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία (Δημοκρατία), Ιταλία, Ιαπωνία, Κορέα, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μονακό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρουάντα, Σαν Μαρίνο, Σιγκαπούρη, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ταϊλάνδη, Ουρουγουάη και Βατικανό.
 • Επιβάτες με θεώρηση μακράς διαρκείας που εκδίδεται από κράτος μέλος της ΕΕ.
 • Στρατιωτικό προσωπικό
 • Εμπορικοί ναυτικοί
 • Υπήκοοι της Μολδαβίας με βιομετρικό διαβατήριο που ταξιδεύουν μέσω Ρουμανίας για μέγιστο διάστημα 36 ωρών
 • Υπήκοοι της Μολδαβίας με μη βιομετρικό διαβατήριο και θεώρηση διέλευσης
 • Φοιτητές.

COVID-19 μέτρα


Υποχρέωση για καραντίνα:

Οι επιβάτες που φθάνουν από χώρες υψηλού κινδύνου, όπως η Ελλάδα, υποχρεούνται σε καραντίνα για 10 ημέρες.

Εξαιρέσεις από την υποχρέωση για καραντίνα:

 • Επιβάτες που φέρουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ RT-PCR που έχει πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από 72 ώρες.
 • Επιβάτες που έχουν επιβεβαιωθεί θετικά για λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 τις τελευταίες 90 ημέρες πριν από την είσοδο στη χώρα, όπως αποδεικνύεται από ιατρικά έγγραφα (θετικό τεστ RT-PCR κατά την ημερομηνία της διάγνωσης, εξιτήριο νοσοκομείου ή τεστ που αποδεικνύει την παρουσία αντισωμάτων IgG που πραγματοποιήθηκε το αργότερο 14 ημέρες πριν από την είσοδο στη χώρα) ή ελέγχοντας τη βάση δεδομένων Corona-form και έχουν παρέλθει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ημερομηνία επιβεβαίωσης έως την ημερομηνία εισόδου στη χώρα.
 • Επιβάτες που έχουν εμβολιαστεί κατά του ιού SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης δόσης, και για τα οποία έχουν παρέλθει τουλάχιστον 10 ημέρες από την ημερομηνία εισόδου στη Ρουμανία.
 • Επιβάτες transit που φεύγουν από τη Ρουμανία εντός 24 ωρών από την είσοδο στο έδαφος της χώρας.
 • Επιβάτες που φθάνουν από χώρες υψηλού κινδύνου αλλά που, πριν φτάσουν στη Ρουμανία, έχουν περάσει τις τελευταίες 14 συνεχόμενες ημέρες στη σειρά σε μία ή περισσότερες χώρες / περιοχές / περιοχές χωρίς επιδημιολογικό κίνδυνο.

Απαραίτητα έγγραφα

Οι επιβάτες θα πρέπει να φέρουν συμπληρωμένο το Passenger Locator Form και να το παρουσιάσουν κατά την άφιξή τους.

Επιπλέον πληροφορίες

Προτείνεται στους επιβάτες να συμβουλεύονται τακτικά πριν από τη πτήση τους την επίσημη σελίδα για περισσότερες πληροφορίες, εξαιρέσεις και τυχόν αλλαγές στα μέτρα.

Ποιοι επιβάτες επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα

 • Υπήκοοι της Ρωσίας και τα μέλη της οικογένειάς τους,
 • μόνιμοι κάτοικοι της Ρωσίας,
 • υπήκοοι και κάτοικοι από τις ακόλουθες χώρες: Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Κούβα, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ινδία, Ιαπωνία, Καζακστάν, Κορέα (Δημοκρατία), Κιργιστάν, Μαλδίβες, Κατάρ, Σερβία, Σεϋχέλλες, Σιγκαπούρη, Σρι Λάνκα, Ελβετία, Συρία, Τατζικιστάν, Τανζανία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουζμπεκιστάν, Βενεζουέλα ή Βιετνάμ που αναχωρούν από οποιαδήποτε από αυτές τις αναφερόμενες χώρες.
 • διαπιστευμένοι ή διορισμένοι υπάλληλοι διπλωματικών αποστολών, προξενικών γραφείων, διεθνών οργανισμών που βρίσκονται στη Ρωσία και τα μέλη της οικογένειάς τους,
 • μέλη επίσημων αντιπροσωπειών,
 • επιβάτες που θα εισέλθουν στη Ρωσία ως ειδικευμένοι αθλητές επαγγελματίες ή θα συμμετάσχουν σε αθλητικές δραστηριότητες στη Ρωσία.

Σημείωση: Οι επιβάτες που ταξιδεύουν στη Λευκορωσία δεν θεωρούνται επιβάτες transit.

COVID-19 μέτρα

Οι αλλοδαποί πολίτες που ταξιδεύουν στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των επιβατών transit, κατά το check-in και την επιβίβαση πρέπει να υποβάλουν ιατρικό πιστοποιητικό στα ρωσικά ή στα αγγλικά που να δείχνει αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR COVID-19 που έχει ληφθεί τις τελευταίες 72 ώρες πριν από την άφιξη στη Ρωσία.

Σημειώσεις:

 • Εάν δεν είναι δυνατή η υποβολή του ιατρικού πιστοποιητικού στα ρωσικά ή στα αγγλικά, μπορεί να υποβληθεί στην επίσημη γλώσσα της χώρας προέλευσης μαζί με ρωσική μετάφραση πιστοποιημένη από προξενικό υπάλληλο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
 • Τα τεστ αντισωμάτων και οποιουδήποτε άλλου τύπου τεστ εκτός από το τεστ PCR δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επιβεβαιώσουν την απουσία COVID-19 για τους καθορισμένους σκοπούς.
 • Δεν επιτρέπεται η επιβίβαση επιβατών που δεν μπορούν να προσκομίσουν το πιστοποιητικό.
 • Το πιστοποιητικό πρέπει να περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:
  • Όνομα του επιβάτη.
  • Ημερομηνία γέννησης του επιβάτη.
  • Ακριβής ημερομηνία και ώρα συλλογής του δείγματος.
  • Πρέπει να σημειωθεί ότι το τεστ πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο PCR και ότι το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.
  • Το πιστοποιητικό πρέπει να περιέχει το όνομα και τη σφραγίδα του ινστιτούτου.

Οι Ρώσοι πολίτες που φτάνουν στη Ρωσική Ομοσπονδία με διεθνείς πτήσεις πρέπει εντός τριών (3) ημερών από την άφιξής τους να κάνουν το τεστ PCR COVID-19 και να ανεβάσουν τα αποτελέσματα στην πλατφόρμα Unified Public Services Portal. Αναμένοντας τα αποτελέσματα του PCR τεστ για COVID-19, οι επιβάτες πρέπει να απομονωθούν στον τόπο κατοικίας/προσωρινής διαμονής τους.

Απαραίτητα έγγραφα

Όλοι οι επιβάτες (συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων πολιτών) πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο αίτησης που παρέχεται από το πλήρωμα.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ποιοι επιβάτες επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα

Δεν υπάρχει περιορισμός για την είσοδο επιβατών.

COVID-19 μέτρα

Η είσοδος στη Σερβία επιτρέπεται σε όλους τους αλλοδαπούς επιβάτες μόνο αν φέρουν μαζί τους αρνητικό αποτέλεσμα σε μοριακό τεστ RT-PCR για τον SARS-COV-2 το οποίο θα έχουν πραγματοποιήσει κατά τις τελευταίες 48 ώρες από την ημερομηνία έκδοσης των αποτελεσμάτων και εκδόθηκε από εργαστήριο αναφοράς του κράτους από το οποίο προέρχονται ή εισέρχονται από τη Σερβία. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι στα Αγγλικά.

Οι επιβάτες δεν φέρουν το αρνητικό αποτέλεσμα σε μοριακό τεστ RT-PCR  θα πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα από την οποία προέρχονται.

Εξαιρέσεις για την υποχρέωση για τεστ RT-PCR:

 • Οι επιβάτες με ενδιάμεσο σταθμό τη Σερβία (transit) που δε θα παραμείνουν στη Σερβία για περισσότερο από 12 ώρες
 • Πλήρωμα καμπίνας
 • Ξένοι πολίτες με προσωρινή ή μόνιμη άδεια παραμονής στη Σερβία
 • Ανήλικοι κάτω των δώδεκα (12) ετών, εάν ο γονέας, ο κηδεμόνας ή το άτομο από το ίδιο νοικοκυριό που συνοδεύει το παιδί έχει αρνητικό αποτέλεσμα σε μοριακό τεστ RT-PCR  τις τελευταίες 48 ώρες, εάν απαιτείται
 • Διαπιστευμένα μέλη του προσωπικού ξένων διπλωματικών αποστολών και προξενικών αρχών και γραφείων διεθνών οργανισμών, καθώς και μέλη των οικογενειών τους που διαθέτουν ειδικές ταυτότητες ή διαπιστευτήρια που εκδίδονται από το Υπουργείο Εξωτερικών και τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης
 • Μέλη ξένων στρατιωτικών, αστυνομικών ή άλλων υπηρεσιών ασφαλείας που διέρχονται μέσω της Σερβίας ή φθάνουν στη Σερβίας έχοντας ειδοποιήσει, με σκοπό την εκτέλεση επίσημων καθηκόντων
 • Επιβάτες που έχουν εμβολιαστεί στη Σερβία και διαθέτουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού και πολίτες χωρών με τις οποίες η Σερβία έχει συνάψει συμφωνία για την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί στην εν λόγω χώρα και κατέχουν έγκυρο πιστοποιητικό που εκδίδεται από την αρμόδια κρατική αρχή (Ουγγαρία, Τουρκία, ΗΑΕ, Σλοβενία, Τσεχία). Και στις δύο περιπτώσεις o επιβάτης θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί πλήρως με τα εμβόλια AstraZeneca or Јohnson και Johnson’s.

Εάν πολίτες της Σερβίας καθώς και αλλοδαποί πολίτες με προσωρινή ή μόνιμη κατοικία φτάσουν χωρίς αρνητικό αποτέλεσμα σε μοριακό τεστ RT-PCR για τον SARS-COV-2, θα τους δοθεί γραπτή προειδοποίηση υγείας από τον έλεγχο διαβατηρίων, σχετικά με την υποχρέωση τους για αυτοπεριορισμό στο σπίτι για περίοδο 10 ημερών από την ημέρα άφιξης τους στη Σερβία.

Σημείωση: Η καραντίνα μπορεί να διακοπεί εάν το άτομο που βρίσκεται σε καραντίνα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου λάβει αρνητικό αποτέλεσμα σε μοριακό τεστ RT-PCR  για τον SARS-COV-2 όχι νωρίτερα από 48 ώρες, το οποίο εκδόθηκε από το εργαστήριο αναφοράς της Σερβίας.

Ποιοι επιβάτες επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα

Η είσοδος στη Σουηδία, μέχρι νεοτέρας, επιτρέπεται σε:

 • Υπήκοοι της Αυστρίας, του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Τσεχίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ισλανδίας, της Ιρλανδίας (Δημοκρατία), της Ιταλίας, της Λετονίας, του Λιχτενστάιν, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Μάλτας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Ελβετίας, της Ανδόρας, του Μονακό, του Άγιος Μαρίνου, της Ελβετίας ή του Βατικανού και τα μέλη της οικογένειάς τους,
 • επιβάτες με άδεια διαμονής στις ακόλουθες χώρες: Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία (Δημοκρατία), Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ανδόρα, Μονακό, Άγιος Μαρίνος, Ελβετία ή Βατικανό,
 • επιβάτες που είναι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου,
 • επιβάτες που ζουν σε μία από τις ακόλουθες χώρες: Αυστραλία, Ισραήλ, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη,
 • επιβάτες με «απαραίτητη» ανάγκη ταξιδιού.

COVID-19 μέτρα

Οι Σουηδοί πολίτες, άτομα που μπορούν να τεκμηριώσουν ότι είναι μακροχρόνιοι κάτοικοι στη Σουηδία, άτομα που έχουν δικαίωμα διαμονής ή άδεια παραμονής στη Σουηδία μπορούν να κάνουν το τεστ για COVID-19 την ίδια ημέρα που φτάνουν στη Σουηδία.

Οι αλλοδαποί πολίτες (ηλικίας 18 ετών και άνω) που ταξιδεύουν στη Σουηδία πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR, LAMP ή Αντιγόνων για ανίχνευση COVID-19 που έχει διεξαχθεί εντός 48 ωρών πριν από την άφιξη.

Οι ακόλουθες πληροφορίες πρέπει να περιλαμβάνονται στο πιστοποιητικό COVID – 19:

 • Όνομα του επιβάτη που έχει ελεγχθεί
 • Ώρα δειγματοληψίας
 • Τύπος τεστ
 • Αποτέλεσμα τεστ
 • Εκδότης του πιστοποιητικού
 • Οι πληροφορίες πρέπει να είναι στα σουηδικά, αγγλικά, νορβηγικά ή δανικά.

Οι επιβάτες transit επίσης υποχρεούνται να φέρουν αρνητικό τεστ COVID-19 εάν δεν διαμένουν στη Σουηδία.

Οι Σουηδοί πολίτες, άτομα που μπορούν να τεκμηριώσουν ότι είναι μακροχρόνιοι κάτοικοι στη Σουηδία, άτομα που έχουν δικαίωμα διαμονής ή άδεια παραμονής στη Σουηδία μπορούν να κάνουν το τεστ για COVID-19 την ίδια ημέρα που φτάνουν στη Σουηδία.

Επιπλέον πληροφορίες

Ποιοι επιβάτες επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην είσοδο επιβατών στην Τουρκία.

COVID – 19 μέτρα

Όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Τουρκία πρέπει να φέρουν ιατρικό πιστοποιητικό με αρνητικό αποτέλεσμα, τεστ PCR για COVID-19 που να έχει πραγματοποιηθεί το πολύ 72 ώρες πριν από την άφιξή τους, ή τεστ Rapid Antigen που να έχει πραγματοποιηθεί το πολύ 48 ώρες πριν από την άφιξή τους. Το ιατρικό πιστοποιητικό με το αποτέλεσμα γίνεται δεκτό σε όλες τις γλώσσες.

Εξαιρέσεις για το τεστ COVID-19:

 • Επιβάτες κάτω των έξι ετών (6)
 • Επιβάτες transit και transfer
 • Ναυτικοί & οδηγοί φορτηγών

Οι επιβάτες που υποβάλλουν έγγραφο που έχουν εκδοθεί από τις επίσημες αρχές της χώρας τους, το οποίο δηλώνει ότι έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από την άφιξή τους στην Τουρκία ή / και είχαν νοσήσει με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες πριν από την είσοδο, μπορούν να εισέλθουν στην Τουρκία χωρίς COVID-19 PCR ή Rapid Antigen τεστ. Επιπλέον, δεν εφαρμόζονται μέτρα καραντίνας.

Οι επιβάτες που φθάνουν στην Τουρκία μέσω ξηράς, αέρα ή θαλάσσης, από τις παρακάτω χώρες δεν χρειάζεται να παρουσιάσουν αρνητικό COVID-19 PCR τεστ:
Χονγκ Κονγκ, Κίνα, Βιετνάμ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ταϊλάνδη, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ουκρανία, Εσθονία.
Οι επιβάτες που φθάνουν στην Τουρκία από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ιράν, την Αίγυπτο και τη Σιγκαπούρη πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό COVID-19 PCR τεστ το οποίο να έχει διεξαχθεί τις τελευταίες 72 ώρες πριν από την άφιξή τους στην Τουρκία.

Περιορισμοί καραντίνας:

Οι ταξιδιώτες που φθάνουν στην Τουρκία θα υποβληθούν σε ιατρική αξιολόγηση για συμπτώματα COVID-19, συμπεριλαμβανομένων ελέγχων θερμοκρασίας. Εάν έχουν συμπτώματα, θα υποβληθούν σε τεστ PCR για COVID-19. Εάν το τεστ είναι θετικό, ο επιβάτης θα υποχρεωθεί σε καραντίνα.

Απαραίτητα έγγραφα

Όλοι οι επιβάτες άνω των 6 ετών (εκτός από τους επιβάτες transit) θα πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα “traveler entry form” τις τελευταίες 72 ώρες πριν από την αναχώρηση της εισερχόμενης πτήσης τους προς την Τουρκία.

Σε περίπτωση απουσίας των προαναφερόμενων απαιτήσεων, οι επιβάτες δεν θα γίνονται δεκτοί για επιβίβαση.

Ποιοι επιβάτες επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα

Έχει γίνει άρση της απαγόρευσης για τα ταξίδια. Οι ακόλουθοι επιβάτες μπορούν να εισέλθουν στην Τσεχία δεδομένου ότι πληρούν τις παρακάτω επιδημιολογικές συνθήκες.

Όσον αφορά τις χώρες εκτός ΕΕ, η απαγόρευση εισόδου στην Τσεχία εξακολουθεί να ισχύει, εκτός από τις πράσινες χώρες και συγκεκριμένες κατηγορίες που συμμορφώνονται με τη συντονισμένη προσέγγιση της ΕΕ.

 • Υπήκοοι και κάτοικοι της Τσεχίας και τα μέλη της οικογένειάς τους
 • Επιβάτες που φθάνουν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τις χώρες Schengen (Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Ισλανδία και Ελβετία), Ηνωμένο Βασίλειο, Αλβανία, Αυστραλία, Κινεζική Ταϊπέι, Χονγκ Κονγκ, Ισραήλ, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Λίβανο, Μακάο, Νέα Ζηλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και ΗΠΑ
 • Επιβάτες με διπλωματικό διαβατήριο που ταξιδεύουν εν ώρα υπηρεσίας
 • Επιβάτες με «D» Visa που εκδίδεται από την Τσεχία
 • Επιβάτες με «C» Visa που εκδόθηκε από την Τσεχία μετά τις 11 Μαΐου 2020

COVID-19 μέτρα

Η Τσεχία εφαρμόζει την κατηγοριοποίηση των χωρών με χρωματικούς κωδικούς.

Οι επιβάτες ηλικίας άνω των έξι (6) ετών, που ταξιδεύουν στην Τσεχία από πορτοκαλί χώρες, όπως η Ελλάδα, μπορούν να ταξιδέψουν φέροντας ένα από τα παρακάτω πιστοποιητικά:

1. Πιστοποιητικό αρνητικού τεστ: Τεστ Antigen που πραγματοποιήθηκε όχι περισσότερο από 48 ώρες πριν από την αναχώρηση, ή αρνητικό τεστ PCR που πραγματοποιήθηκε όχι περισσότερο από 72 ώρες πριν από την αναχώρηση.
2. Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Επιβάτες που έχουν εμβολιαστεί στις χώρες της ΕΕ – 22 ημέρες μετά την πρώτη δόσης ή 14 ημέρες μετά σε περίπτωση εμβολιασμού μίας δόσης (είναι απαραίτητο να φέρουν μαζί το εθνικό πιστοποιητικό εμβολιασμού)
3. Πιστοποιητικό ανάρρωσης: Επιβάτες που είχαν νοσήσει με COVID – 19 τις τελευταίες 180 ημέρες (είναι απαραίτητο να υπάρχει γραπτό ιατρικό πιστοποιητικό στα Αγγλικά από τη χώρα της ΕΕ όπου επιβεβαιώνεται ότι έχει ολοκληρωθεί η περίοδος αυτοαπομόνωσης.)

Σημείωση: Τσέχοι πολίτες και πολίτες της ΕΕ με πιστοποιητικό προσωρινής διαμονής ή άδεια μόνιμης διαμονής στην Τσεχία μπορούν να εισέλθουν σε περίπτωση που έχουν εμβολιαστεί πλήρως σε μια τρίτη χώρα με τον εγκεκριμένο από τον EMA εμβολιασμό (είναι απαραίτητο να υπάρχει το αντίστοιχο  πιστοποιητικό).

Οι επιβάτες μπορεί να υποβληθούν σε τεστ COVID-19 κατά την άφιξή τους στην Τσεχία.

Είναι επίσης υποχρεωτικό να φοράτε προστατευτική μάσκα FFP2 (KN95, N95, P2, DS) παντού έξω από το σπίτι για 14 ημέρες μετά την άφιξη.

Απαραίτητα έγγραφα

Όλοι επιβάτες, από έξι (6) ετών και άνω, υποχρεούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα εντοπισμού επιβατών δημόσιας υγείας (Passenger Locator Form). Όταν οι επιβάτες ολοκληρώσουν τη συμπλήρωση της φόρμας θα λάβουν ένα email επιβεβαίωσης που πρέπει να το υποβάλουν πριν από την επιβίβαση και επίσης κατά τη διάρκεια των συνοριακών ελέγχων.

Επιπλέον πληροφορίες

Ποιοι επιβάτες επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα

Η είσοδος στη Φινλανδία επιτρέπεται σε επιβάτες:

 • με Φινλανδική υπηκοότητα και μέλη της οικογένειάς τους,
 • με εθνικότητα από χώρα Ε. Ε. και χώρα εντός Schengen με άδεια παραμονής στην Φινλανδία, καθώς και τα μέλη της οικογένειάς τους,
 • με εθνικότητα από άλλες χώρες με άδεια παραμονής στη Φινλανδία.

Η είσοδος στη Φινλανδία επιτρέπεται μόνο για αξιόλογο σκοπό. Από χώρες εντός Schengen επιτρέπονται μόνο τα ταξίδια για λόγους εργασίας.

Οι Φινλανδοί πολίτες έχουν πάντα το δικαίωμα να επιστρέψουν στη Φινλανδία. Τα μέλη της οικογένειας τους μπορούν επίσης να εισέλθουν στη χώρα ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους.

COVID-19 μέτρα

Όλοι οι αλλοδαποί επιβάτες που φθάνουν στη Φινλανδία από το εξωτερικό πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ COVID-19 μέχρι και 72 ώρες πριν την ώρα άφιξής τους. Τρεις (3) ημέρες μετά την άφιξή τους στη Φινλαδία πρέπει να κάνουν δεύτερο τεστ COVID-19. Μέχρι να επιβεβαιωθεί το αρνητικό αποτέλεσμα του 2ου τεστ, συνιστάται αυτοαπομόνωση.

Οι Φινλανδοί επιβάτες μπορούν να εισέλθουν στη χώρα χωρίς test COVID-19 αλλά πρέπει αμέσως μετά την άφιξή τους να πραγματοποιήσουν τεστ COVID-19. Τρεις (3) ημέρες μετά την άφιξή τους στη Φινλαδία πρέπει να κάνουν δεύτερο τεστ COVID-19. Μέχρι να επιβεβαιωθεί το αρνητικό αποτέλεσμα του 2ου τεστ, συνιστάται αυτοαπομόνωση.

Δεν απαιτείται τεστ COVID-19 για παιδιά που γεννήθηκαν το 2008 και μετά.

Το πιστοποιητικό πρέπει να είναι γραμμένο στα Αγγλικά, Φινλανδικά ή Σουηδικά και να περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:

 • Προσωπικά δεδομένα
 • Όνομα εργαστηρίου / ιατρού που εκδίδει το πιστοποιητικό
 • Ημερομηνία και ώρα διεξαγωγής του τεστ (το αργότερο 72 ώρες πριν από την επιβίβαση)
 • Τύπος τεστ (PCR ή αντιγόνου) και το αποτέλεσμα (αρνητικό).

Οι επιβάτες δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ COVID-19 κατά την άφιξή τους στη Φινλανδία στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Έχουν ιατρικό πιστοποιητικό ότι είχαν προσβληθεί από COVID-19 εντός 6 μηνών.
 • Έχουν πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος τεστ COVID-19 (PCR ή αντιγόνου) που έχει διεξαχθεί το αργότερο 72 ώρες πριν εισέλθουν στη χώρα.

Οι επιβάτες πρέπει να παρουσιάσουν τα πιστοποιητικά COVID-19 στις υγειονομικές αρχές στο αεροδρόμιο κατά την άφιξή τους στη Φινλανδία.

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού COVID-19 δεν ισχύουν ακόμη και δεν αντικαθιστούν το πιστοποιητικό αρνητικού τεστ COVID-19.

Αυτοαπομόνωση 
Η αυτοαπομόνωση συνιστάται στο σπίτι ή στο κατάλυμα του επιβάτη έως ότου λάβει το αποτέλεσμα για το δεύτερο τεστ COVID-19. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, ο επιβάτης μπορεί να σταματήσει την αυτοαπομόνωση. Η αυτοαπομόνωση συνιστάται ακόμη και αν ο επιβάτης παραμείνει στη Φινλανδία για λιγότερο από 72 ώρες και ακόμη και αν έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου. Ο επιβάτης που δεν πραγματοποίησε δεύτερο τεστ για COVID-19 ή δεν έκανε κανένα τεστ, πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα για 14 ημέρες μετά την άφιξη.

Εξαιρέσεις από την υποχρέωση για αυτοαπομόνωση:

 • Επιβάτες που φθάνουν στη Φινλανδία από μια χώρα που θεωρείται «πράσινη»
 • Επιβάτες με ιατρικό πιστοποιητικό που έχουν μολυνθεί με COVID-19 πριν από λιγότερο από 6 μήνες, ή
 • Επιβάτες που έχουν θετικό αποτέλεσμα τεστ COVID-19 τουλάχιστον 11 ημέρες πριν.
 • Παιδιά που γεννήθηκαν μετά το 2008.

Επιπλέον πληροφορίες

Συνιστάται στους επιβάτες να ελέγχουν τακτικά πριν από την πτήση τους, τις ακόλουθες σελίδες:
Information about COVID-19
Country categorization-Traffic Light Model
FINENTRY