από 650,00€
Book Now

ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ | Η Ιστορία του Ελληνισμού | Οδικ. | 8 ημ. | Αναχώρηση 08.05.24

ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Χωρίς αξιολόγηση

Duration

8 ημέρες

Κατηγορία

Specific Tour

Group Size

Unlimited

Languages

___

Περιγραφή

Print Friendly, PDF & Email

ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

08-15 ΜΑΙΟΥ 2024

ΠΡΟΥΣΑ– ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ- ΟΙΝΟΗ – ΦΑΤΣΑ – ΚΟΤΥΩΡΑ(ΟΡΤΝΟΥ) – ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑ -ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ-ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ- ΑΜΑΣΕΙΑ- ΜΕΡΖΙΦΟΥΝΤΑ – ΠΡΟΥΣΑ

Τιμοκατάλογος υπηρεσιών & Ημερομηνίες αναχωρήσεων

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab
View More

Αναλυτικό πρόγραμμα

Ανάπτυξη όλων
1η ημέρα | ΒΕΡΟΙΑ- ΘΕΣ/ΝΙΚΗ – ΠΡΟΥΣΑ ( 700 χλμ)

Αναχώρηση 05.00 από την ΕΛΗΑ. Διέλευση από Εγνατία Οδό, στάση στη Μουσθένη για καφέ. Σύνορα Κήπων, έλεγχος διαβατηρίων, σύντομη επίσκεψη στο κατάστημα αφορολογήτων ειδών και στη συνέχεια μέσω Κεσάνης άφιξη στην Καλλίπολη απ’ όπου θα περάσουμε τον Ελλήσποντο μέσω της νέας κρεμαστής γέφυρας για να περάσουμε απέναντι στη Λάμψακο. Συνεχίζουμε μέσω Μπίγας (Bigas) την αρχαία πόλη Πηγές, Γρανικού ποταμού όπου πέτυχε μεγάλη νίκη ο Μέγας Αλέξανδρος κατά των Περσών, και Πανόρμου (Bandirma), το κεντρικό λιμάνι της χερσονήσου όπου το ελληνικό στοιχείο ανθούσε μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Συνεχίζουμε μέσω Μηχαλίτσι ( Karacabey ) όπου φημίζεται για τα νοστιμότερα κρεμμύδια της Τουρκίας και εν συνεχεία άφιξη στην πρώτη πρωτεύουσα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας την καταπράσινη Προύσα όπου είναι χτισμένη στις πλαγιές του όρους Ολύμπου της Βιθυνίας. Θα περιηγηθούμε στο μνημείο του Καραγκιόζη, το περίφημο Ουλού Τζαμί με τους 20 τρούλους του 1399 για να καταλήξουμε στην Σκεπαστή Αγορά της Προύσας που φημίζεται για τα βαμβακερά της , τα μπουρνούζια, τα μεταξωτά κ.ά. Μετάβαση στο ξενοδοχείο. Τακτοποίηση. Δείπνο. Διανυκτέρευση

2η ημέρα | ΠΡΟΥΣΑ – ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ ( 770 χλμ )

Πρωινό και αναχώρηση μέσω κρεμαστής γέφυρας Orhangazi, διασχίζουμε τη Νικομήδεια και φθάνουμε στο καταπράσινο Μπολού (αρχαίο Βιθύνιο ) Αργά το απόγευμα άφιξη στη Σαμσούντα ( την αρχ. Αμισό ) Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο . Διανυκτέρευση.

3η ημέρα | ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ–ΙΑΣΩΝΕΙΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ–ΟΡΝΤΟΥ–ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑ-ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ( 401χλμ)

Πρωινό και αναχώρηση για να περιηγηθούμε στην ελληνική συνοικία της Σαμψούντας, όπου έχει 4 παλιά ελληνικά σχολεία, παλιά αρχοντικά σπίτια του 20ου αιώνα μ.Χ, που ανήκαν σε Έλληνες. Αφού περάσουμε από την αρχαία πόλη Θεμίσκυρα ή Τσαρσαμπά, πατρίδα των Αμαζόνων κατά τη μυθολογία, φτάνουμε στην Οινόη (Uniye ), στάση για καφέ και ξεκούραση. Μέσω της παλιάς εθνικής οδού και εντός ενός εθνικού δρυμού, φτάνουμε στο Ιασώνειο Άκρο, Το όνομα του πηγάζει από τον μυθικό ηγέτη των Αργοναυτών, Ιάσωνα. Βρίσκεται ανάμεσα στην Σαμψούντα και τα Κοτύωρα. Σύμφωνα με την μυθολογία και παράδοση στο σημείο αυτό σταμάτησαν οι Αργοναύτες πριν συνεχίσουν την εκστρατεία ανεύρεσης για το Χρυσόμαλλο Δέρας στην Μαύρη Θάλασσα και την Κολχίδα. Εκεί θα επισκεφθούμε την Ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η οποία χρονολογείται ότι κτίστηκε το 1868 από Χριστιανούς Έλληνες και Γεωργιανούς κάτοικους της περιοχής, προς προστασία των ναυτικών. Συνεχίζουμε για τα Κοτύωρα ( Ordu), όπου θα δούμε τον Ναό της Υπαπαντής, (σήμερα Πολιτιστικό Κέντρο), τον Ναό του Αγίου Γεωργίου (σήμερα Σχολή Θεάτρου) και την Καρυπίδειο Σχολή και το Πολυκάρπειο Παρθεναγωγείο. Στο κέντρο της πόλης αξιοθαύμαστο είναι το αρχοντικό Πασάογλου, τώρα Εθνογραφικό Μουσείο. Στη συνέχεια περνάμε από την φημισμένη πόλη για την παραγωγή κερασιών Κερασούντα. Στάση για καφέ. Ξενάγηση της πόλης και επίσκεψη στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου. Ακολούθως μέσω Τρίπολης όπου θα δούμε το κάστρο με τα ερείπια της εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής και μέσω Πλατάνων φτάνουμε στην Τραπεζούντα. Άφιξη στο ξενοδοχείο, τακτοποίηση. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

4η ημέρα | ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ – ΠΑΝ.ΣΟΥΜΕΛΑ – ΣΑΡΑΧΟ(UZUNGOL)- ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ ( 90 χλμ)

Πρωινό νωρίς στο ξενοδοχείο. Από τις βόρειες υπώρειες των βουνών, νότια της Τραπεζούντας, αρχίζουν τη ροή τους τρία ποτάμια, ο Πρύτανης, το ποτάμι της Παναγίας Σουμελά και το ποτάμι της Μουλάκας, τα οποία ενώνονται στο ύψος της πόλης της Ματσούκας και σχηματίζουν το θρυλικό Πυξίτη ή Δαφνοπόταμο, όπου και το χιλιοτραγουδισμένο γεφύρι της Τρίχας.
«σην γέφυραν συν γέφυραν / έλα Δαφνοπόταμε
ση Τρίχας το γεφύριν / έλα Δαφνομυριγμένε»
Μέσα από τις δασωμένες πλαγιές της Ματσούκας, στο όρος Μελά από όπου και πήρε την ονομασία, περίπου 50 χλμ νότια της Τραπεζούντας , φτάνουμε στην Παναγία Σουμελά. Το μοναστήρι χτίστηκε σε έναν απότομο βράχο στις παρυφές του Karadağ που έχει θέα στην κοιλάδα Altındere, σε υψόμετρο περίπου 300 μέτρων από την κοιλάδα του ποταμού. Κατά την παράδοση η Ιερά Μονή ιδρύθηκε το 386 μ.Χ. από τους Αθηναίους Μοναχούς Βαρνάβα και Σωφρόνιο, οι οποίοι και μετέφεραν στον Πόντο την εικόνα Της Παναγίας Της Αθηνιώτισσας, την οποία και ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς από τον Ναό της στον Παρθενώνα. Πολλά μέρη της Μονής ανακαινίστηκαν τον 18ο αιώνα και μερικοί από τους τοίχους διακοσμήθηκαν με τοιχογραφίες. Με την προσθήκη μεγάλων κτισμάτων τον 19ο αιώνα, το μοναστήρι απέκτησε θαυμάσια εμφάνιση και έζησε την πλουσιότερη και φωτεινότερη περίοδό του. Τα κύρια τμήματα της Μονής είναι: ο κεντρικός Ναός, πολλά παρεκκλήσια, κουζίνα, κελιά, ξενώνας, βιβλιοθήκη και Αγίασμα. Προσέξτε το μεγάλο υδραγωγείο, που φαίνεται να φέρνει νερό στην είσοδο του μοναστηριού ενώ ακουμπά στην πλαγιά του λόφου. Χρόνος για περιήγηση και φωτογράφιση στο χώρο της Μονής. Κατά την επιστροφή μας θα κάνουμε μία στάση στης Τρίχας το Γεφύρι το οποίο αναφέρεται κ στο ομώνυμο ποντιακό τραγούδι. Στη συνέχεια, ακολουθώντας μία ωραία διαδρομή και περνώντας από τις πόλεις Σούρμενα και Όφια, θα φτάσουμε στην λίμνη Σαράχο (Uzungöl: μακρυά λίμνη). Είναι μία πανέμορφη λίμνη, ανάμεσα σε καταπράσινα βουνά, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων. Θα έχουμε χρόνο ελεύθερο στο χωριό Uzungöl (Σαράχο), όπου οι κάτοικοί του μιλούν ποντιακά και μπορούμε να γευτούμε την παραδοσιακή κουζίνα του Πόντου.Επιστροφή στο ξενοδοχείο το βράδυ. Δείπνο και διανυκτέρευση.

5η ημέρα | ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ ( ξενάγηση πόλης )

Μετά το πρωινό, θα περιηγηθούμε στην Τραπεζούντα, την ωραιότερη πόλη του Πόντου και πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας των Κομνηνών που υπήρξε και το τελευταίο καταφύγιο του Ελληνισμού. Ιδρύθηκε το 756 π.Χ. για πρώτη φορά από Ίωνες αποίκους ενώ το 1922 αναγκάστηκε βιαίως ο Ελληνισμός της να καταφύγει στην Ελλάδα. Πρώτα θα επισκεφθούμε to μουσειακό χώρο του Ναού της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ. Κτίστηκε πάνω σε αρχαίο ναό, από τον Μανουήλ Κομνηνό τον Α` με πρότυπο την Αγιά Σοφιά Κωνσταντινούπολης και πρόκειται για τον παλαιότερο από τους σωζόμενους Βυζαντινούς Ναούς μέσα στην πόλη της Τραπεζούντας και μνημείο του Πόντου. Βρίσκεται χτισμένος έξω από τα τείχη της Τραπεζούντας. Στην συνέχεια θα επισκεφθούμε τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΡΥΣΟΚΕΦΑΛΟΥ, όπου γίνονταν οι στέψεις των Μεγάλων Κομνηνών Αυτοκρατόρων της Τραπεζούντας. Κτίστηκε περίπου τον 10ο αιώνα και βρίσκεται στο Μεσόκαστρο (σημερινή συνοικία Ορτάχισαρ). Λειτουργούσε σαν τζαμί επειδή την χρησιμοποίησε ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής για να κάνει την πρώτη του προσευχή μετά την Άλωση της Τραπεζούντας το 1461. Συνεχίζουμε προς τα προάστια, στις συνοικίες των πλουσίων Ελλήνων στο Σοούκ Σού οπού βρίσκεται η βίλα Καπαγιαννίδη. Θα δούμε τον Ιερό Ναό ΑΓΙΟΥ ΕΥΓΕΝΙΟΥ. Βρίσκεται ανατολικά της ακρόπολης της Τραπεζούντας και κτίστηκε περίπου τον 7ο αιώνα. Καταστράφηκε δύο φορές πριν από την άλωση της Κωνσταντινούπολης και μετά την άλωση μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος. θα ανηφορίσουμε προς το Μίθριον Όρος, τον λόφο Μπόζτεπε, από όπου θα απολαύουμε πανοραμική θέα της πόλης αλλά και την Μονή Θεοσκεπάστου, που βρίσκεται στους πρόποδες του. Επιστροφή στην πόλη όπου θα περιηγηθούμε και θα δούμε, το σπίτι της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, το αρχοντικό του τραπεζίτη Κωστάκη Θεοφυλάκτου, σήμερα μουσείο της Τραπεζούντας, τα κτίρια των τραπεζών Καπαγιαννίδη και Φωστηρόπουλου, που σήμερα φιλοξενούν αντίστοιχα, την αίθουσα της Τράπεζας Εργασίας και το ταχυδρομείο δεμάτων της Τουρκίας. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

6η ημέρα | ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ – ΠΛΑΤΑΝΑ - ΑΜΑΣΕΙΑ (465 χλμ )

Πρωινό και παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής. Περνώντας από τα Πλάτανα (αρχ. Ερμώνασσα), στην παραλία της θα δούμε το μνημείο του Πόντιου λυράρη. Περνάμε από τη Σαμψούντα, για να καταλήξουμε στην Αμάσεια, χτισμένη στις όχθες του ποταμού Ίρη, την γενέτειρα του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος καθώς και του ιστορικού και γεωγράφου Στράβωνα. Εδώ θα κάνουμε έναν περίπατο στα λιθόστρωτα σοκάκια, θαυμάζοντας τα πλούσια αρχοντικά του 19ου αιώνος και θα δούμε στην πλαγιά του Όρους Χαρσενέ τους λαξευτούς Τάφους των Βασιλέων της Δυναστείας των Μιθριδατών, από τον 3ο π.Χ. αιώνα, το ιστορικό κάστρο και τα τείχη της πόλης. Σε αυτό το βόρειο τμήμα της πόλης ήταν η συνοικία των Ελλήνων και των Αρμενίων της Αμάσειας. Θα δούμε επίσης, το μνημείο του Κεμάλ, που είναι ο τόπος όπου απαγχονίστηκαν οι 174 κορυφαίες προσωπικότητες του ποντιακού ελληνισμού, τους οποίους καταδίκασαν με συνοπτικές διαδικασίες στα «Δικαστήρια Ανεξαρτησίας της Αμάσειας». Άφιξη στο ξενοδοχείο, τακτοποίηση. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

7η ημέρα | ΑΜΑΣΕΙΑ – ΜΕΡΖΙΦΟΥΝΤΑ- ΠΡΟΥΣΑ ( 720 χλμ )

Πρωινό και αναχώρηση για την Προύσα. Στη διαδρομή μας θα επισκεφθούμε την Μερζιφούντα, γενέτειρα της Αγίας Βαρβάρας. Εδώ διατηρείται το κτίριο του αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια, το οποίο έκλεισε το 1921. Στη συνέχεια αναχώρηση για Προύσα. Άφιξη αργά το βράδυ στην πόλη. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

8η ημέρα | ΠΡΟΥΣΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ -ΒΕΡΟΙΑ ( 700χλμ )

Πρωινό και παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής δια μέσου Πανόρμου και Αρτάκης, φθάνουμε στην Αρχαία Λάμψακο. Επιβίβαση , στο ferry boat και διασχίζοντας τα Στενά των Δαρδανελλίων, περνάμε στην απέναντι πλευρά, την Καλλίπολη (Gelibolu ),γενέτειρα της γνώστης σε όλους μας Σοφίας Βέμπο. Άφιξη στα σύνορα των Κήπων, ακολουθεί τελωνειακός έλεγχος και με ενδιάμεσες στάσεις καθ ‘ οδόν άφιξη αργά το βράδυ στην πόλη μας.

Περιλαμβάνει/Εξαιρείται

 • Μεταφορές – μετακινήσεις με πολυτελές λεωφορείο
 • 7 πρωινά γεύματα & 7 δείπνα στα ξενοδοχεία,
 • Ξεναγήσεις από ελληνόφωνο διπλωματούχο ξεναγό καθ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού
 • Συνοδός – Αρχηγός του γραφείου μας
 • Ξεναγήσεις – περιηγήσεις που αναφέρονται στο πρόγραμμα
 • Πλήρης Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης.
 • Φ.Π.Α
 • Εισόδους μουσείων – αρχαιολογικών χώρων – εκκλησιών
 • Διασκεδάσεις, επιπλέον γεύματα, ποτά, και γενικά ότι αναγράφεται στο πρόγραμμα ως προαιρετικό
 • Φιλοδωρήματα : 20 eur / άτομο ( για αχθοφορικά ,οδηγό, ξεναγό )
 • Προαιρετική ταξιδιωτική ασφάλιση με καλύψεις και αποζημιώσεις έως 10.000 ευρώ για ασθένεια ή ατύχημα με 25€ το άτομο - προβλέπεται μόνο για ταξιδιώτες κάτω των 65 ετών
από 650,00€

Κράτηση/Πληροφορίες

Organized by

admin

Member Since 2021

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν